Și oamenii mari sunt oameni: Dragostea, eterna poveste. Cuza și iubirea lui vinovată
Când rostim numele Alexandru Ioan Cuza ne vine automat în minte sintagma domnitorul Unirii. A fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România.
26 Octombrie 2016, 06:00
A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate.
Manualele de istorie consemnează și lupta politică pe plan extern pe care domnitorul și guvernul său au dus-o pentru recunoașterea și întregirea statului nostru sub numele România.
Astăzi însă amintim de o pagină mai discretă din existența domnitorului. Și anume, pvestea de dragoste care l-a legat pe Cuza de Maria Obrenovici, fiica latifundiarului Costin Catargi.
Cand Cuza a fost numit parcalab la Galati, in 1852, au aparut primele neintelegeri in casnicia lui cu Elena Rosetti-Solescu (viitoare “prima doamna“ a tarii). Cuza – ironic, misterios, indraznet, mereu in gratiile femeilor. În timp ce Elena era inhibata de o mama dominatoare si de educatia rigida. Farmecul si aerul sugubat al parcalabului atrageau femeile din societatea galateana.
Mai tanara cu 10 ani decat sotia principelui Cuza, atractiva, cocheta, ambitioasa, Maria a reusit sa-l seduca pe acesta in 1860, aflam din publicația Historia.ro. Elena a pierdut confruntarea din start. A preferat sa-si gaseasca linistea intr-un exil indelungat la Paris, ratand astfel prezenta alaturi de sotul ei la evenimente majore, cum ar fi investirea formala de catre sultan, la Istanbul, si inaugurarea oficiala a domniei la Bucuresti.
Aceasta revenea, incognito, in primavara lui 1862, dupa trei ani de absenta. La scurta vreme dupa reintoarcerea ei, Cuza a informat-o ca Maria ii nascuse un fiu nelegitim, Alexandru. In 1865 i-a urmat un altul, Dimitrie. Atunci, pentru prima oara, Elena s-a gandit la posibilitatea unui divort.
În februarie 1866 a avut loc lovitura de stat care a pus capat domniei lui Cuza. Doamna Elena a decis să-l urmeze în exil, în ciuda protestelor familiei. Soții Cuza aveau să rămână împreună, în ciuda faptului că fostul domn continua să se întâlnescă pe ascuns cu Maria. Mai mult decât atât, Elena Cuza l-a adoptat pe fiul cel mare născut din relația celor doi.
Autor: Anamaria Ionescu