Și oamenii mari sunt oameni: Duelurile scriitorilor
Oamenii au sentimente și pasiuni puternice. Acestea duc adesea la conflicte. Metodele prin care doi oameni pot alege să tranșeze o neînțelegere sunt multiple. Mărturiile care ne-au parvenit din secolul XIX par a acredita ideea că varainta aleasă de cele mai multe ori era duelul.
18 Februarie 2017, 05:59
Historia.ro ne poartă în Rusia acelor timpuri pentru a evoca momente de acest fel care au marcat istoria literaturii.
Un duel răsunător a avut loc în 1837 și îi are ca protagoniști pe Aleksandr Puşkin și George D'Anthès. Se pare că cel mai mare poet rus era un om temperamental.
Până la vârsta de 37 de ani, el fusese deja implicat în cel puţin 15 dueluri. Aceste incidente porneau din cauza unor poeme umoristice de ale sale, certuri la baluri sau la masa de joc, dar duelul cu francezul d’Anthes a fost cauzat de tânara sa soţie, considerată una dintre cele mai frumoase femei din St. Petersburg.
Se pare că francezul a vrut chiar să o răpească pe femeie. Duelul a avut loc în nordul capitalei de atunci, Petersburg, cei doi trăgând de la o distanţă de 20 de metri unul faţă de celălalt. Francezul a tras primul, iar glonţul se pare că l-a lovit pe scriitorul rus în stomac.
În timp ce a căzut în zăpadă, Puşkin a tras şi el, însă doar l-a zgâriat puţin pe George. Pentru rus, rana a fost fatală, el murind două zile mai târziu.
Un alt moment dramatic a avut loc în 1841.
Mihail Lermontov, un alt poet faimos al Rusiei din secolul al XIX-lea, şi Nikolai Martinov au fost colegi de trupă în luptele din Cecenia şi Daghestan.
În vara anului 1841, cei doi se aflau în oraşul Piatigorsk, din nordul Caucazului, când au cunoscut-o pe fiica generalului Verzilin, Emilia, amândoi îndrăgostindu-se de ea. Se pare că într-o zi, într-o conversaţie dintre Mihail şi fată, el ar fi glumit pe seama ofiţerului Martinov.
A urmat o ceartă, şi o zi mai târziu cei doi se duelau. După prima numărătoare, niciunul nu a tras. Cel care supraveghea disputa i-a avertizat că dacă nu au de gând să tragă, duelul se anulează. Poetul a spus că nu are de gând să-l împuşte.
Cu onoarea afectată, ofiţerul a declarat mai târziu „M-am supărat şi am tras.” Câteva minute mai târziu, poetul rus a murit.
Încheiem evocarea noastră pe cât de pasională, pe atât de sângeroasă, cu duelul dintre Nikolai Gumiliov și Maksimilian Voloşin, care a avut loc în 1909.
Cei doi scriitori ruşi ai Perioadei de Argint s-au duelat din cauzat unei... scriitoare. Lilia Dmitrieva l-a respins pe Gumiliov, iar acesta i-a adresat cuvinte jignitoare. Voloşin a ieşit la înaintare să o apare, şi aşa a apărut un nou duel. Cei doi poeţi au folosit pistoale vechi, încă de pe vremea lui Puşkin.
Duelul a eşuat, Voloşin pierzându-şi o gheată, iar Gumiliov ratând ţinta. Cei doi aveau să se împace 12 ani mai târziu.
Autor: Anamaria Ionescu