Și oamenii mari sunt oameni: Este timpul să plec...
Ar fi greu sa ne inchipuim astazi stiinta fara contributia celui care a fost Albert Einstein. A fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton.
04 Iunie 2017, 04:03
A fost autorul teoriei relativităţii şi unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă ai omenirii.
În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
Cele mai multe dintre contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, şi de teoria relativităţii generalizate (1915) care extinde principiul relativităţii mişcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitaţiei.
Nici pe cei mai buni dintre noi,boala nu ii iarta. Pe 17 aprilie 1955 Albert Einstein s-a confruntat cu sângerări interne din cauza unui anevrism aortic abdominal. Mai avusese probleme din aceeași cauză și de aceea se operase în 1948. A fost internat de urgenta.
A luat cu el la spital schița unui discurs pe care îl pregătea cu prilejul aniversării a șapte ani de la crearea Israelului, dar nu a mai apucat să îl termine. Savantul a refuzat operația: ”Este de prost gust să prelungești viața artificial. Mi-am făcut datoria, acum este timpul să plec și o voi face elegant”.
A murit pe 18 aprilie la ora 1:15 dimineața la vârsta de 76 de ani. În timpul autopsiei doctorul de spitalul Princeton i-a scos creierul și l-a conservat în speranța că viitorul va dezvălui ce-l făcuse așa de intelligent, aflam de pe site-ul Istoriempescurt.
Autor: Anamaria Ionescu