Și oamenii mari sunt oameni: George Călinescu – iubitor de box
Dacă ați făcut școala în România, este imposibil să nu fi auzit de George Călinescu. S-a născut în 1899 și s-a stins în 1965. A fost academician, critic și istoric literar, dar și poet și prozator. Ne-a dăruit lucrări cu valoare de reper pentru literatura română, cum ar fi biografiile lui Mihai Eminescu și Ion Creangă sau Istoria literaturii române de la origini până-n prezent.
10 Octombrie 2016, 12:12
Dar si adevarate fresce sociale, cum sunt romanele Enigma Otiliei, Bietul Ioanid sau Scrinul negru.
Mai puțin cunoscut este, însă, faptul că, deși el însuși nu era practicant al vreunui sport, George Călinescu era un admirator al acestuia, în special al boxului.
„Este de recomandat romancierului român o întoarcere din convenţional în real prin îmbrăcarea smocking-ului şi a costumului de baie, prin senzaţia motorului terestru şi aerian, prin frecventarea ringului” scria Călinescu în Viața literară, în 1927.
Mai mult decât atât, la începutul anilor '30, reputatul romancier și critic litrar era și cronicar sportiv, asigurând rubrica pe această temă a publicației Adevărul literar și artistic, pe care o semna cu pseudonimul Sportiv. În această calitate, George Călinescu a asistat, în 1932 la o importantă gala de box.
Evenimentul l-a impresionat atât de tare încât a inspirat capiolul intitulat O gala de box din primul roman al acestuia Cartea nunții.
„Celelalte round-uri răscoliră sala fără să soluţioneze lupta. Iritat de rezistenţa neaşteptată ce i se opunea şi care îl făcea să gâfâie de o uşoară agitaţie a inimii, Spandau se năpusti furios asupra germanului, aplicându-i cu repeziciune toate loviturile profesionale, crochete de dreapta şi de stânga, directe, swing-uri şi uppercut-uri, urmărindu-l până la frânghii şi făcându-l să-şi acopere faţa cu mănuşile sau să se apuce cu mâinile de adversar, dar cu toate acestea, gâfâind, înroşindu-se, agitându-se, plesnit, ghiontit, lipit, trântit, nu voia să cadă jos knock-outat”.
Fragmentul citat face parte din romanul amintit, dar este scris în maniera în care erau redactate și cronicile sportive ale autorului.
„Stimez în boxeur atletul suplu ajutat de inteligenţă…”, mărturisea Călinescu.
Şi în ziua de astăzi, oamenii din lumea boxului românesc comentează cu mândrie: „Ehe… despre noi a scris Călinescu!” notează Octavian Pescaru în publicația online Historia.
Autor: Anamaria Ionescu