Și oamenii mari sunt oameni. Mizantropul și ortografia
Bun găsit dragi prieteni! Pentru ediția de astăzi a rubricii "Și oamenii mari sunt oameni" vă propun o excursie radiofonică până pe meleagurile franțuzești ale anilor 1600.
28 Septembrie 2016, 08:51
În acea perioadă a trăit și creat Moliere, unul dintre cei mai cunoscuți dramaturigi din hexagon. Cunoscut pentru farsele și comediile sale, în ciuda înclinației spentru dramatic, scriitorul și-a pus semnătura pe unele dintre cele mai jucate și gustate piese care umple repertoriile teatrelor din lumea largă chiar și în zilele noastre: "Doctorul zburător", "Școala bărbaților", "Căsătorie cu de-a sila", "Mizantropul", "Tartuffe","Vicleniile lui Scapin", "Bolnav închipuit".
Ei bine, se povestește, cu titlul de legendă următoarea istorioară legată, fără voia sa, de numele autorului. Se spune că, într-o bună zi, doi critici studiau textul celei mai recente comedii ale lui Moliere. Unul citea, celălalt asculta. Cela care audia, râzând în hohote, spune:
-Excelentă piesă.
-Mda, răspunde cititorul, nu e rea, dar e plină de greșeli de ortografie.
Replica primului exeget vine ca o sentință seacă:
-Cu atât mai rău pentru ortografie.
Sigur, departe de mine îndemnul de a ignora regulile gramaticii, cu atât mai mult cu cât limba română este deja suficient de chinuită în zilele noastre. Îndemnul snoavei, însă este, poate, să trecem de coperțile unei cărți înainte de a o judeca.
Autor: Anamaria Ionescu