Și oamenii mari sunt oameni: Rebela care i-a dat chip și glas Ecaterinei Teodoroiu
Actrița Stela Furcovici a rămas în amintirea publicului cinefil din România datorită rolului principal interpretat în filmul ”Ecaterina Teodoroiu” (1978), regizat de Dinu Cocea.
05 August 2017, 05:04
Pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu au concurat 30-40 de actrițe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu și Violeta Andrei. Regizorul Dinu Cocea, care o remarcase într-o fotografie pe Stela Furcovici, pe atunci figurantă la Teatrul Municipal din Turda, a chemat-o la probă, alegând-o pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu pentru că avea un ”temperament zurliu”, asemănător cu cel al eroinei.
”M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe țară a Uniunii Cineaștilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriță și… nu e actriță. S-au dat câteva telefoane, s-au luat niște măsuri și… așa a primit Stela Furcovici statutul de actriță, care fusese până atunci doar o figurantă”, își amintea regizorul Dinu Cocea, în urmă cu aproape un deceniu, pentru Jurnalul Național.\
Filmările au început la 28 februarie 1978 și s-au desfășurat la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște și București, fiind finalizate în iunie același an.
”Temperament zurliu” al actriței s-a manifestat și în timpul filmărilor pentru pelicula ”Ecaterina Teodoroiu”.
“Eram la Sibiu, filmam pentru «Ecaterina Teodoroiu», dar Stela se plictisise deja. «Domnul Dinu», îmi zice, «am râie». Stop toată filmarea, o mie de costume băgate la etuvă, am trimis probe pentru laborator. După două săptămâni, răspunsul de la laborator:
«Nu e nici o râie». N-a mai avut ea chef să filmeze...”, a povestit Dinu Cocea.
Actrița Stela Furcovici s-a mai remarcat în alte două filme regizate tot de Dinu Cocea, ”Iancu Jianul Zapciul” (1981) și ”Iancu Jianul Haiducul” (1980), unde a jucat alături de Adrian Pintea. În film, personajele lor se iubeau nebunește, în realitate cei doi actori ”nu se suportau”.
“Între ea și Pintea am găsit o corespondență psihologică. Era spiritul de revoltă împotriva existențialismului, a ceea ce trăiam în acea cumplită epocă a anilor ’80. Amândoi își manifestau dezacordul față de regim, în vreme ce majoritatea era obedientă și se adapta. Ei erau inadaptabili. Dar, în realitate, nu s-au plăcut. Deși se asemănau psihologic. Nici ea nu-l înghițea pe Pintea, nici Pintea pe ea, cu toate că în film erau iubiți”, mai povestea Dinu Cocea.
Regizorul își amintea că Stela a fost dată afară de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București, unde era studentă la clasa lui Dem Rădulescu, pentru că a refuzat să se prezinte la orele de armată.
”A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a și fost dată afară de la UNATC... ”, remarca regizorul Dinu Cocea citat de Historia.ro.
Din păcate în anul 2000 un accident stupid avea să o răpească definitiv pe Stela Furovici.