Și oamenii mari sunt oameni: Replici inspirate
Nu întotdeauna cei pe care astăzi îi considerăm personalități marcante ale timpurilor lor au beneficiat de apreciere unanimă în timpul vieții. De multe ori, figurile proeminente, fie că aparțin politicului, artei sau culturii se confruntă cu abordări verbale nu tocmai elegante.
11 Februarie 2017, 10:19
Felul în care câțiva dintre acești oameni au ales să răpspundă acestor provocări, au adăugat un strop de farmec și naturalețe renumelui care i-a păstrat în istorie. Apelăm la Historia.ro pentru câteva exemle.
Abraham Lincoln (1809 – 1865) a fost acuzat că ar fi avut două fețe. ”Dacă aș mai avea o față, credeți că aș purta-o pe aceasta?”, a replicat promt președintele.
Atitudinea frustă și, de multe ori, incomodă a pemierului britanic Winston Churchill i-a adus câteva schimburi de replici memorabile, printre care și cel cu Lady Astor (1879 – 1964), prima femeie din Parlamentul britanic.
Churchill: ”Ce deghizare îmi recomandați să port la balul mascat?
Lady Astor: ”De ce nu veniți treaz, domnule prim-ministru? Dacă ați fi soțul meu, v-aș otrăvi ceaiul”.
Churchill: ”Doamnă, dacă ați fi soția mea, l-aș bea.”
Lady Astor: ”Domnule Churchill, sunteți beat!”
Churchill: ”Da, doamnă, și dumneavoastră sunteți urată, dar mâine eu voi fi treaz și dumneavoastră veți fi în continuare urâtă”.
Tot Churchill este protagonistul unui schimb de telegrame cu binecunoscutul dramaturg George Bernard Show. Acesta i-a trimis politicianului un mesaj pentru a-l invita la premiera piesei sale, ”Major Barbara”:
”V-am rezervat două bilete la premieră, veniți și aduceți un prieten, dacă aveți”.
Răspunsul lui Churchill a fost pe măsură:
”Imposibil să ajung la premieră, vin seara următoare, dacă mai aveți reprezentație”.
Încheiem evocarea vorbelor de duh cu schimbul indirect de replici dintre cei doi titani ai literaturii americane, William Faulkner și Ernest Hemingway. Primul îl ironiza pe Hamingway: ”Nu a folosit niciodată un cuvânt care ar putea trimite un cititor la dicționar”.
Replica nu s-a lăsat așteptată: ”Bietul Faulkner. El chiar crede că emoțiile mari vin de la cuvinte mari?”
Autor: Anamaria Ionescu