Și oamenii mari sunt oameni: Rivalitate la nivel înalt - Brâncoveanu și Cantemir
Numele Brâncoveanu și Cantemir sunt cunoscute tuturor iubitorilor de istorie. Ambii voievozi încercat sa protejeze identitatea culturală și credința românilor din Țara Românească și Moldova în condițiile în care Imperiul Otoman avea putere de decizie asupra destinului celor două principate.
16 Octombrie 2016, 02:35
Mai puțin cunoscuta este rivalitatea dintre cei doi. A început Brâncoveanu, care nemultumit de atitudinea filo-austriaca a lui Constantin Cantemir se hotaraste sa-l "mazilească" pe acesta. Mai întâi prin metoda traditionala a pârâtului la Poarta, la care s-au adaugat niste pungi cu galbeni.
Apoi prin organizarea unui complot, în care au fost angrenati fratii Costin, Velicico si mult mai celebrul Miron. Complotul a esuat, complotiștii au fost scurtați de cap. Constantin Cantemir nu ramâne dator, și organizează la rândul lui conspiratie anti-Brâcoveanu, din care fac parte multi demnitari ai domnului de la Bucuresti, care scapa numai dupa ce îi baga marelui vizir în buzunar 1.000 de pungi de galbeni!
Lucrurile nu s-au oprit aici. La moartea lui Constantin Cantemir, Brâncoveanu actiona pentru a împiedica venirea la tron a lui Dimitrie, fiul defunctului, sustinându-l pe Constantin Duca, care de altfel si obtine domnia, dar si mâna fetei domnului muntean.
Nu este deci de mirare, ca în "Istoria Ieroglifica", Brâncoveanu este facut "cu ou si cu otet", de cel a carui ascensiune o stopase, domnitorul Dimitrie Cantemir.
Din fericire aceasta rivalitate a fost uitată. Cele mai multe carti de isitorie consemeaza efortul celor doua familii de a conserva spiritul si ființa neamului romanesc in ciuda vicisitudinilor vremii.
Autor: Anamaria Ionescu