Și oamenii mari sunt oameni: Româncele – artiste și spioane
Cine nu a ascultat măcar odată o înregistrare a Mariei Tănase. Grație acestora, vocea ei profundă încă ne impresionează. Viața ei a fost tot atât de aventuroasă pe cât de mare i-a fost talentul. Se știe deja că a colaborat cu Serviciul Secret de Informații al României. Totuși, în 1940 fost arestată pentru spionaj în favoarea britanicilor, fiind acuzată că ar fi conlucrat cu rețeaua condusă de Rică Georgescu, dar probele împotriva ei sunt considerate inconsistente.
26 August 2017, 04:29
Urmărirea artistei a fost continuată și după 23 august 1944, stabilindu-se că ea făcea parte din anturajul generalului E.R. Greer de la Misiunea Militară Britanică din România căruia îi comunica informații.
În dosarul întocmit de Securitate cântăreței, mai sunt menționate și relațiile pe care Maria Tănase le-ar fi avut cu un ofițer german, un maior din Abwehr, care încercase să o recruteze, fără succes.
Deși cunoștea toate aceste date, Securitatea nu a luat măsuri, avându-se în vedere probabil popularitatea de care marea cântăreață se bucura.
O altă actriță-spioană de origine română a fost Marussia Destrelles, a cărei activitate este foarte puțin cunoscută. Recrutată de serviciul de informații militar al Germaniei Abwehr de fratele ei care lucra în această agenție, profita de turneele pe care le făcea cu trupa prin diferite garnizoane din zonele de ocupație unde culegea informații ascunse în recuzita sa de actriță pe care ulterior le punea la dispoziția Germaniei.
Nu sunt singurele cazuri în care calitatea de artist a funcționat și ca o acoperire pentru activități obscure cu implicații în momnte cheie ale istoriei. Marlene Dietrich (1901-1992), după ce se refugiase în SUA în fața “ciumei brune”, a acționat ca agent de influențare în slujba serviciului condus de William Stephenson, șef al secțiunii din MI6 din SUA, care se ocupa de crearea unui climat psihologic propice pentru ieșirea SUA din starea de neutralitate.
Are intervenții la posturile de radio destinate Germaniei, care au făcut ca înseși serviciile germane să o numească “apriga Marlene”. Pentru aceste merite, Marlene a primit numeroase decorații americane, franceze și israeliene.
O altă actriță, presupusă agentă pentru URSS, a fost Marika Rökk (1913-2004). De origine maghiară, născută la Cairo, a fost una din cele mai apreciate actrițe de film în timpul celui de-al Treilea Reich. Printre protectorii săi s-a numărat Joseph Goebbels, ministrul Propagandei. Potrivit informațiilor istoricului Waxberg, care nu au fost verificate de alte surse, Rökk ar fi avut relații cu spionajul sovietic.
A rămas în lumea scenei până la o vârstă înaintată, murind în mai 2004, la Baden, lângă Viena, la vârsta de 90 de ani.
Actrița suedeză Greta Garbo, născută Greta Lovisa Gustafsson (1905-1990) s-a bucurat de o largă prețuire, concretizată în importante distincții: a fost nominalizată de trei ori la premiul “Academy Award for Best Actress”, a fost distinsă cu “Academy Honorary Award” în 1954 pentru “interpretările sale luminoase și de neuitat".
Informații mai concrete despre activitatea Gretei Garbo pe “frontul secret” au apărut în ultimii ani în lucrări ca “Greta Garbo: A Life Apart“, de Karen Swenson, și “ Conversations with Greta Garbo“, de Sven Broman.
De fapt asemenea informații apăruseră mai înainte în lucrările consacrate lui William Stephenson (“A Man Called Intrepid”) , agent al serviciului de spionaj britanic MI6.
Potrivit afirmațiilor lui Stephenson Greta Garbo a activat pentru acest serviciu, contribuind la identificarea unor colaboratori naziști, primele contracte care au dus la colaborarea lui Garbo cu acest serviciu datând din din februarie 1940 în urma unei întâlniri la Miami.
Stephenson afirmă că ea și-a riscat viața contribuind și la salvarea unor evrei prin evadarea din teritoriile ocupate de Germania, aflăm de pe site-ul historia.ro.
Și acestea sunt doar câteva exemple. Se pare că misterul din jurul unor staruri are, uneori, corespondent în realitate.
Autor: Anamaria Ionescu