Și oamenii mari sunt oameni: Rutina creatoare
Prinși de activitățile zilnice, cei mai mulți dintre noi ignorăm importanța unei vieți organizate și a unei rutine zilnice asumate în obținerea de rezultate. Deși cei implicați în activitățile artistice și creative sunt adeseori considerați boemi, dezorganizați și haotici, mulți dintre marii creatori ai lumii au fost exemple de organizare și disciplină.
06 Mai 2017, 04:26
Un astfel de exemplu este Joseph Haydn (n. 31 martie 1732, Rohrau / Austria - d. 31 mai 1809, Viena) binecunoscut compozitor austriac. Alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven face parte din rândul marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze.
A fost unul din cei mai influenți maeștri ai tradiției muzicale din Europa apuseană.
Rutina zilnică a muzicianului implica trezirea la 6 dimineța. Toaleta personală era urmată de lecții de pian predate tinerilor învățăcei în ale muzicii. Abia după aceea, la ora 8 fix, era sevit micul dejun. Intervalul orar dintre acest moment și ora 11 era dedicat creației muzicale.
Începând cu ora 11.30, Haydn primea sau făcea vizite sau ieșea pentru o plimbare. Prânzul era servit întotdeauna între ora 14 și 15. După prânz, maestrul se concentra asupra problemelor gospodăriei. Apoi își întorcea atenția către muzica sa. Timp de trei sau patru ore corecta și copia partiturile pieselor compuse în cursul dimineții.
Seara, în jurul orei 8, compozitorul ieșea pentru un pic de relaxare. În jurul orei 22, Joseph Haydn lua cina care consta întotdeauna din câteva felii de pâine și vin. În timpul cinei muzicianul aprecia compania apropiaților și discuțiile savuroase. La ora 11.30 se retrăgea la odihnă.
Compozitorul și-a menținut cu strictețe rutina până când vârsta înaintată și condiția fizică precară l-au obigat să o modifice. Aceste informații inedite despre activitățile zilnice ale maestrului le datorăm asistentului său, Johann Elssler, care le-a consemnat după moartea acestuia în 1809.
Dacă luăm în cosiderare faptul că opera lui Joseph Haydn include 104 simfonii, 83 cvartete de coarde, peste 60 de sonete pentru pian, un număr mare de concete pentru diverse instrumente și orchestră, 14 messe și 13 opere în stil italian, putem spune că și disciplina zilnică poate avea valențe creatoare.
Autor: Anamaria Ionescu