Și oamenii mari sunt oameni: Scuze la nivel înalt
Grenada este un stat-insulă din Marea Caraibilor. În ciuda dimensiunilor sale mici, teritoriul are un trecut tumultos. Între 1649 și 1763 a fost colonie franceză. Începand din 1763, Grenada devine colonie britanică.
04 Decembrie 2016, 05:36
În epoca modernă, în urma Războiului de Şapte Ani, insula-stat Grenada din Caraibe intră în mod oficial în Commonwealth, intrând în sfera de influență a britanicilor. După obţinerea independenţei, guvernul condus de Maurice Bishop organizează o lovitura de stat şi instituie comunismul.
Cum în anii 80, când acest episod avea loc, lupta anticomunistă era țelul comun al puterilor occidentale și al americanilor, aceștia din urmă trec la acțiune imediat, invadând insula. Acest lucru se întâmplă. Însă, fără ca americanii să îi consulte sau cel puțin să îi avrtizeze pe britanici.
Încercând să evite necazurile diplomatice care ar fi putut surveni în urma acestui incident, preşedintele de atunci al Statelor Unite, Ronald Reagan, i-a cerut scuze premierului britanic de la acel moment, Margaret Thatcher, atunci când trupele militare americane au invadat în secret insula Grenada conform unor înregistrări audio făcute publice în premieră de către Biblioteca prezidenţială Reagan, scrie BBC.
Conform înregistrării, preşedintele american îi cere scuze pentru „situaţia neplacută” în care a fost pusă Margaret Thatcher, deoarece nu a fost informată înainte asupra misiunii Statelor Unite de a invada insula-stat Grenada, cu scopul de a răsturna guvernul marxist.
„Regretăm foarte mult situaţia neplacută în care ai fost pusă”, i-a transmis telefonic Reagan lui Margaret Thatcher.
„Acţiunea din Grenada este în curs de desfăşurare. Sperăm să fie una de succes. Cu toate acestea, rămân multe de făcut, Ron”, i-a transmis Margaret Thatcher preşedintelui american.
Înregistrarea confirmă de asemenea că preşedintele Reagan înregistra în secret convorbirile sale din Casa Albă cu diverşi oficiali, o practica ce se credea a fi uitată de la demisia lui Richard Nixon, noteaza Historia.ro.
Autor: Anamaria Ionescu