Și oamenii mari sunt oameni: Semnificații ascunse într-o pictură celebră
Exită o serie întreagă de interpretări legate de Cina cea de taină a lui Leonardo Da Vinci. Lucrarea măsoară 460 x 880 cm și a fost executată în tempera și ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, în perioada cuprinsă între 1494 și 1497. Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Isus Cristos, așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan (13:21), redând reacțiile diferite ale apostolilor săi, după ce Isus anunțase că unul dintre discipolii săi îl va trăda.
03 Septembrie 2017, 05:07
Forma definitivă a fost precedată de studii amănunțite, schițele corespunzătoare s-au păstrat și se găsesc în Muzeul Albertina din Viena, la "Accademia" din Veneția și în "Royal Library" din castelul Windsor.
Pictura lui Da Vinci a fost studiată secole la rând, studii care au dat naştere la tot felul de teorii, cum ar fi, de exemplu, faptul că în ea ar fi ascunsă data sfârşitului lumii.
Conform Sabrinei Sforza Galitzia, partea centrală a ferestrei de deasupra lui Iisus, în care poate fi văzută şi o semilună, ar conţine de fapt „un puzzle matematic şi astrologic“.
Cercetătoarea consideră că a rezolvat acest puzzle care ar arăta data la care Da Vinci considera că ar fi sfârşitul lumii, anume 1 noiembrie 4006.
O altă teorie, mai plauzibilă, este cea lansată în 2007 de muzicianul italian Giovanni Maria Pala. Acesta a văzut în poziţionarea bucăţilor de pâine de pe masă, precum şi a mâinilor apostolilor, o compoziţie muzicală, informează livescience.com.
De asemenea, Pala a făcut citirea notelor muzicale identificate de la dreapta la stânga, aşa cum scria Da Vinci. Rezultatul a fost o compoziţie muzicală de 40 de secunde, similară unui recviem.
Teoria ar fi plauzibilă şi din punctul de vedere al faptului că se ştie că Da Vinci era muzician, cântând la diverse instrumente, precum lira sau flautul, lucru menţionat şi de pictorul şi istoricul Giorgio Vasari, noteaza adevarul.ro
Desigur, nu putem omite interpetarea îndrăzneață și născătoare de controverse pe care scriitorul Dan Brown apus-o la baza intrigii polițiste din romanul Codul lui Da Vinci.
Recunosc, mă macină o curioazitate. Cum ar fi reacționat marele pictor, filosof și om de știință dacă ar fi fost martorul unor analize cu rezultate atât de surprinzătoare?
Autor: Anamaria Ionescu