Și oamenii mari sunt oameni: Soția mea, spioana
Istoria literaturii este plină de povești de iubire spectaculoase. Una dintre ele este aceea care i-a unit pe Octavian Goga – om politic și literat de marcă și Veturia Goga.
26 Noiembrie 2016, 07:39
Povestea lor s-a înfiripat pe când aveau fiecare în jur de 40 de ani, ambii fiind căsătoriţi: Octavian Goga cu Hortensia Cosma, iar Veturia cu Lazăr Triteanu. Dincolo de situația în sine, povestea de amor este condimentată și de afirmațiile făcute de strănepotul poetului, Mircea Goga, în volumul său "Vetruia Goga, privighetoarea lui Hitler".
Potrivit acestuia în epocă, legătura lor a reprezentat un subiect plin de savoare, spre deliciul presei de scandal.
Omul politic Octavian Goga, ajuns, în mai multe rânduri, după Unirea din 1918, ministru al Instrucţiunii şi Cultelor, ministru al Cultelor şi Artelor, ministru de Interne şi chiar prim-ministru, ar fi reprezentat un bun paravan pentru jocuri de influenţe şi spionaj: „Căsătoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decât îndeplinirea unei misiuni încredinţate ei de către Serviciile Secrete germane, a căror agentă recrutată încă din 1914 a fost, la Bayreuth“.
Veturia Goga a urcat cu vremea toate treptele ierarhiei din umbră a nazismului. „Metamorfozată în „Privighetoarea lui Carol II“, Eminenţa cenuşie, egeria şi Marea Doamnă a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, către care „şi-a ciripit“ propriul soţ, pe Octavian Goga, dar şi pe Carol II, pe Mareşal, ca, de altfel, pe toţi cei din însuşi staff-ul celui de-al III-lea Reich, şi i-a condus la pierzanie“, consideră Mircea Goga.
Octavian Goga s-a stins din viaţă la Ciucea, la 7 mai 1938, când avea 57 de ani, în condiţii care ridică destul de multe semne de întrebare. Veturia a supravieţuit încă 41 de ani, până în iunie 1979, notează Historia.ro.