Și oamenii mari sunt oameni: Sufrageta care a candidat la președinția Statelor Unite
Fără doar și poate luna asta am privit istoria la televizor. Americanii și-au ales cel de-al 45-lea președinte. Donald Trump, afaceristul pe care ințial toată lumea îl privea ca pe un candidat excentric, dar fără șanse reale, a contrazis previziunile și va ocupa, în următorii ani, biroul oval de la Casa Albă.
13 Noiembrie 2016, 04:38
Donald Trump nu a fost însă primul candidat controversat la președinția Statelor Unite. Ajutați de historia.ro, evocăm câteva personalități care, aspirând la cea mai înaltă funcție din statul american, au marcat, în felul lor, un punct de cotitură.
În 1872, sufrageta Victoria Woodhull a devenit prima femeie care a candidat la președinția Statelor Unite ale Americii. Promovând un program ce includea acordarea de drepturi femeilor, Woodhull a fost nominalizată din partea Partidului pentru Drepturi Egale.
Ea a fost o femeie remarcabilă: a fost activă în mișcarea, la modă atunci, spiritualistă, a lucrat pe Wall Street și a publicat un ziar în care milita pentru politici sociale considerate progresiste la vremea aceea, precum educația sexuală în școli, promovarea unui regim vegetarian și legalizarea prostituției.
Woodhull susținea și dreptul egal al femeilor și bărbaților de a se căsători și divorța fără implicarea guvernului sau a bisericii, idei care au stârnit controverse în epocă.
Ca lider al Partidului Comunist din Statele Unite în anii 1930-1940, Earl Browder a fost cel mai cunoscut om politic comunist din America.
Născut în Kansas, Browder s-a implicat în mișcările muncitorești încă din adolescență, iar în timpul Primului Război Mondial a fost arestat pentru că s-a opus recrutării.
Browder a candidat la alegerile prezidențiale în 1936 și 1940 din partea Partidului Comunist.
Era pe-atunci un personaj foarte controversat, căci era un secret cunoscut de toată lumea că lucra direct cu agențiile de spionaj de la Moscova și că membri ai familiei sale erau agenți sovietici. Practic, Browder a candidat la președinție chiar dacă toată lumea știa că e spion sovietic.
Probabil că cel mai extremist candidat din istoria electorală americană a fost congresmanul californian John G. Schmitz, care a candidat la președinție în 1972 din partea Partidului American Independent.
Cunoscut pentru retorica sa extremistă, Schmitz a rămas în istorie și pentru unele declarații. Spre exemplu, întrebat la un moment dat despre călătoria în China a președintelui Nixon, el ar fi spus: „Nu am nicio obiecție față de călătoria președintelui în China.
Obiectez doar în privința întoarcerii sale.” Schmitz a propus revenirea la școli segregate și a sugerat, în anii '80, că dacă politicile lui Reagan nu au succes, cea mai bună soluție pentru America ar fi o lovitură de stat militară.
Autor: Anamaria Ionescu