Răzvan Burleanu (fotbal): Este extraordinar că România revine la un turneu final, satisfacţia e uriaşă
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, pentru AGERPRES, că performanţa anului în fotbalul românesc este calificarea echipei naţionale la EURO 2024, el precizând că satisfacţia revenirii la un turneu final este uriaşă.
26 Decembrie 2023, 11:54
'Satisfacţia este uriaşă, aşa cum ar trebui să fie pentru orice român. Este extraordinar că România revine la un turneu final, iar asta într-o perioadă în care rezultate echipelor de club în competiţiile europene nu sunt cele dorite. Fotbalul românesc avea nevoie de această calificare, pentru a putea impulsiona o dezvoltare solidă şi la nivelul cluburilor. Edward Iordănescu a făcut o muncă extraordinară şi ne bucurăm că am avut încredere în el atunci când multă lume nu a mai avut. După rezultatele din Liga Naţiunilor au existat multe voci care l-au contestat pe selecţioner, dar am avut capacitatea de a vedea dincolo de rezultatele din teren. Modul în care se lucra la prima reprezentativă şi planul pe care îl avea pregătit Edward Iordănescu ne-au convins să mergem înainte. Mă bucur pentru fotbalul românesc, în primul rând, dar şi pentru Edi. Ştiu cât de mult a muncit şi cât de mult şi-a dorit să reuşească', a explicat preşedintele.
El a menţionat că avantajele României în preliminarii au fost create cu multă muncă, el subliniind în acelaşi timp unitatea din cadrul lotului primei reprezentative.
'Avantajele au fost create cu multă muncă, nu au fost oferite. Nu ştiu să spun ce avantaje am primit prin tragerea la sorţi, nu cred că au existat. Grupul este cel care ne-a făcut să ne autodepăşim. Să iei câte 4 puncte în meciurile cu Elveţia, Israel şi Kosovo nu e deloc uşor. Selecţionerul a reuşit să creeze o adevărată familie la echipa naţională. Cu siguranţă a contat foarte mult şi suportul implementării unei strategii tehnice bine gândite şi bine implementate în ultimii ani la fiecare nivel în fotbalul românesc. Strategia echipei FRF a propus două concepte foarte concrete în aplicare: circuitul performanţei şi ecosistemul performanţei. Circuitul creează contextul optim pentru formarea, selecţia şi desăvârşirea în competiţii a tinerelor talente, spre loturile naţionale. Inclusiv prin reguli şi acţiuni dedicate promovării lor', a spus oficialul FRF.
'În ceea ce priveşte ecosistemul este suficient să privim spre cei 43 de jucători convocaţi de Edward Iordănescu în preliminariile de succes EURO 2024. Avem 11 semifinalişti EURO U21 din 2019, dar lor trebuie să îl alăturăm pe Denis Drăguş, coleg de generaţie care a ratat turneul doar din raţiuni medicale. Aceştia sunt Man, Hagi, Coman, Puşcaş, Manea, Olaru, Cicâldău, Rus, Radu, Nedelcearu, (Tudor) Băluţă. La EURO U-21 din 2021 revine Olaru, dar apar alţi 6 tricolori cu care azi ne-am calificat la EURO: Drăguşin, Moruţan, Marius Marin, Opruţ, Aioani, Tavi Popescu. Ulterior, la Jocurile Olimpice 2021, îi regăsim lângă Băluţă, Marin şi Aioani pe alţi trei jucători noi, din campania bucuriei de azi: Raţiu, Târnovanu, Dobre. De aceea meritul calificării de acum revine, aşa cum bine sublinia selecţionerul Iordănescu, inclusiv al selecţionerilor anteriori din echipa FRF, de la nivel de tineret, olimpic şi de seniori. Pentru ca argumentul ecosistemului să se închidă minunat cu EURO U-21 din 2023. Au participat în această vară Târnovanu şi Tavi Popescu, dar şi alţi 8 jucători care peste doar câteva luni au contribuit la calificarea pentru EURO din Germania: Screciu, Bîrligea, Pantea, Dumitrescu, Louis Munteanu, Borza, Racoviţan, Ţicu. În total, 29 din cei 43 de 'tricolori' din campania EURO 2024 au trecut prin acest ecosistem al performanţei, configurând, sub îndrumarea lui Iordănescu, alături de mai experimentaţii Stanciu, Alibec, Burcă sau Bancu, grupul unit şi cu mare potenţial care va construi naţionala anilor viitori. Aceasta înseamnă, în cel mai concret mod posibil, predictibilitatea şi sustenabilitatea unei strategii de succes în fotbalul românesc. Iar această reuşită, ne arată calea pe care trebuie să o urmăm şi în anii următori, de data aceasta propunându-ne să trecem la nivelul următor care presupune transformarea în realitate a viziunii că obiectivele cluburilor sunt obiectivele echipelor naţionale, iar obiectivele echipelor naţionale sunt obiectivele cluburilor, la fiecare categorie de vârstă', a adăugat Burleanu.
Acesta este convins că rezultatele din 2023 reprezintă o consecinţă a efortului comun din ultimii 7 ani.
'Rezultatele financiare şi sportive din 2023 reprezintă o consecinţă a unui efort comun din ultimii 7 ani de zile, pregătind acest moment. Din punct de vedere financiar, Federaţia Română de Fotbal va încheia anul 2023 cu un venit de peste 30 de milioane de euro, reinvestit în dezvoltarea fotbalului românesc, bineînţeles. Iar majoritatea fondurilor provin din mediul privat. FRF reprezintă azi un model din punct de vedere comercial în rândul federaţiile sportive din România şi o deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte marketingul sportiv. Are cel mai mare buget şi nu accesează fonduri publice. Dacă este să vorbim de performanţa sportivă, este un an bun, într-adevăr, iar asta în special datorită calificării echipei naţionale de seniori, dar nu numai. În această toamnă selecţionatele Under-19 şi Under-17 s-au calificat ambele la turul de elită, ultimul pas înainte de Campionatul European, iar reprezentativa U-21 a luat o opţiune serioasă de calificare la EURO 2025, ceea ce ar însemna a patra prezenţă consecutivă la un turneu final. De asemenea, trebuie menţionat că selecţionata Under-19 feminin a promovat în Liga A', a menţionat preşedintele.
În ceea ce priveşte anul 2024, principalul obiectiv este legat de participarea la Campionatul European din Germania.
'Obiectivul este cel pe care şi-l doreşte fiecare iubitor de fotbal din România. Ne dorim să ieşim din această grupă şi să ajungem în optimi. Dar, în acelaşi timp îmi doresc un lucru mai important, şi anume ca prezenţa la acest EURO să reprezinte o etapă în formarea celei mai importante generaţii din ultimii 20 de ani. Dar pentru asta e nevoie să continuăm pe acelaşi drum. În grupa de la EURO vom lupta în primul rând cu noi înşine. Trebuie să ne autodepăşim, să continuăm seria meciurilor bune din preliminarii şi să facem românii fericiţi. Eu sunt încrezător că vom reuşi acest lucru. Să nu uităm că în partidele oficiale suntem neînvinşi din iunie 2022', a precizat Burleanu.
'În 2024 ne propunem şi să aducem în prim plan cât mai multe iniţiative la care lucrăm deja focusate pe tehnologie, educaţie, inovare şi diversitate. Iar în ceea ce priveşte prezenţa la EURO, ne dorim să oferim tuturor suporterilor care vor fi alături de echipa naţională o experienţă unică, oriunde s-ar afla aceştia', a mai spus el.
Răzvan Burleanu a precizat că îi este imposibil să aleagă cel mai bun fotbalist al anului pentru că nu poate face diferenţe între jucătorii echipei naţionale care au reuşit calificarea la EURO 2024.
'Cel mai bun jucător al anului este grupul de la echipa naţională. Îmi este imposibil să remarc un singur fotbalist. Cum aş putea face asta? Cum aş putea să aleg între intervenţiile lui Moldovan şi cursele minunate ale lui Raţiu? Sau între intervenţiile la sacrificiu ale lui Burcă sau Drăguşin şi efortul interminabil al lui Bancu? Sau precizia de chirurg a paselor lui Moruţan şi sufletul echipei naţionale, Nicolae Stanciu? Sau strălucirea lui Ianis Hagi? Sau oportunismul lui Puşcaş? Viteza lui Mihăilă? Execuţiile lui Alibec? Şi tot aşa... Este imposibil să aleg un singur jucător. Dar cred că acum cu toţii putem spune, fără niciun dubiu, că performanţa anului în fotbalul românesc este calificarea la EURO 2024. Referitor la cei mai buni sportivi ai anului 2023, exceptând fotbalul, ştiu că am avut rezultate foarte bune la tenis de masă, haltere, lupte, canotaj şi kaiac-canoe, dar felicit şi echipa naţională de minifotbal care este campioana mondială. A fost o mândrie pentru toţi românii! Totodată, trebuie să ne uităm cu mare încredere şi către înotătorii noştri care au un mare potenţial. Dincolo de toate rezultatele sportive, cei mai importanţi câştigători rămân copiii noştri, băieţi şi fete, care în 2023 au ales să facă orice sport, fie de plăcere, fie chiar pentru performanţă', a afirmat Burleanu.
Echipa naţională de fotbal a României s-a calificat după o pauză de 8 ani la un turneu final, câştigând Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Prima reprezentativă a încheiat neînvinsă campania, cu 22 de puncte, fiind urmată în clasament de Elveţia (17 p), Israel (15 p), Belarus (12 p), Kosovo (11 p) şi Andorra (2 p). În grupa I, România a înregistrat următoarele rezultate: 2-0 (deplasare) şi 4-0 (acasă) cu Andorra, 2-1 (a) şi 0-0 (d) cu Belarus, 0-0 (d) şi 2-0 (a) cu Kosovo, 2-2 (d) şi 1-0 (a) cu Elveţia, 1-1 (a) şi 2-1 (d) cu Israel. România va participa pentru a şasea oară în istoria sa la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.
Conform tragerii la sorţi, România a fost repartizată în Grupa E la turneul final al Campionatului European de fotbal - EURO 2024, alături de Belgia, Slovacia şi câştigătoarea play-off-ului B. Ultima componentă a grupei României la EURO 2024, care va fi găzduit de Germania între 14 iunie şi 14 iulie, va fi decisă dintre câştigătoarele semifinalelor Bosnia-Herţegovina - Ucraina şi Israel - Islanda.
La Campionatul European Under-21 din vara acestui an găzduit de România şi Georgia, selecţionata de tineret a părăsit competiţia din faza grupelor, fără victorie şi fără gol marcat. Condusă de Emil Săndoi, România U-21 a pierdut meciul de debut contra Spaniei (0-3), apoi a cedat în faţa Ucrainei (0-1), iar în ultimul meci a remizat cu Croaţia (0-0), încheind pe ultimul loc în Grupa B.
Cu un nou selecţioner în persoana lui Daniel Pancu, naţionala de tineret a început în acest an campania de calificare la Campionatul European din 2025. În cele 5 meciuri disputate, România a câştigat cu 2-0 (a) cu Armenia, cu 1-0 (a) cu Finlanda, 5-0 (a) cu Albania, a remizat 2-2 (d) cu Elveţia şi a pierdut cu 2-3 (d) cu Albania.
Reprezentativa Under-17 a României a obţinut calificarea la turul de elită care asigură participarea la Campionatul European găzduit de Cipru în 2024. România U-17 s-a clasat pe locul secund în grupa a 6-a de calificare, cu 5 puncte, reuşind un succes, 3-0 cu Estonia, şi două remize, 0-0 cu Norvegia şi 1-1 cu Franţa.
De asemenea, selecţionata U-19 s-a calificat la turul de elită care asigură participarea la Campionatul European din 2024. România U-19 a încheiat pe locul secund în Grupa a 10-a de calificare, cu 5 puncte, reuşind un succes, 7-0 cu San Marino, şi două remize, 0-0 cu Finlanda şi 1-1 cu Cehia.
Echipa naţională de fotbal feminin a României a evoluat în Grupa a 2-a a Ligii B din Liga Naţiunilor, acolo unde a înregistrat un rezultat de egalitate şi cinci înfrângeri: 1-2 (d) şi 0-1 (a) cu Croaţia, 0-1 (a) şi 0-6 (d) cu Finlanda şi 0-0 (a) şi 0-1 (d) cu Slovacia. Clasată pe ultimul loc al grupei, cu un singur punct, naţionala feminină a României a retrogradat în al treilea eşalon valoric (Liga C) al Ligii Naţiunilor.
Prima reprezentativă de futsal a României a participat în turul de elită al preliminariilor pentru Cupa Mondială de futsal din 2024. Aflată în Grupa A, România a ratat calificarea la turneul final clasându-se pe locul 3 al clasamentului, cu 4 puncte. Selecţionata tricoloră a înregistrat următoarele rezultate: 3-1 (a) şi 5-5 (d) cu Azerbaidjan, 3-4 (d) şi 0-2 (a) cu Kazahstan şi 0-5 (a) şi 0-5 (d) cu Olanda, ambele la ''masa verde''.
AGERPRES