Anul trecut, în România, preţul laptelui a crescut cu aproximativ 20%, comparativ cu 2021
Preţul mediu al bunurilor agricole produse în Uniunea Europeană a crescut cu 24% în ultimul an. Cele mai puternice creşteri ale preţurilor au fost înregistrate la cereale, ouă şi lapte, arată datele Eurostat.
16 Ianuarie 2023, 11:01
Anul trecut, în România, preţul laptelui a crescut cu aproximativ 20%, comparativ cu 2021. Gabriela Gârjoabă are detalii.
Primele estimări ale Biroului de Statistică al Uniunii Europene despre preţul produselor alimentare arată creşteri substanţial mai mari decât în 2021 pentru aproape toate categoriile de produse: cereale, lapte, ouă. Creşterea preţurilor a fost cauzată de trei factori principali, iar invazia Ucrainei de către Rusia este principalul dintre ele. Al doilea factor a fost seceta pe scară largă, la care se adaugă presiunile inflaţioniste şi creşterea costurilor la energie. Preţurile medii la cereale, precum grâu, orz, porumb, secară sau ovăz, au crescut în toate ţările din spaţiul comunitar între 2021 şi 2022, cu un maxim de 70% înregistrat în Finlanda. Seceta din ţările Uniunii Europene a distrus iarba de pe păşuni, ceea ce a afectat hrana vacilor. Rezultatul a fost explozia preţului laptelui. În România a crescut cu aproape 20%, în vreme ce în Bulgaria, Lituania şi Ungaria, preţul s-a dublat.