Deceniul digital al Europei: obiective digitale pentru 2030
Europa își propune să capaciteze întreprinderile și oamenii într-un viitor digital centrat pe om, durabil și mai prosper.
Articol de Simona Lazăr, 14 Septembrie 2024, 18:27
Programul politic Deceniul digital, cu ținte și obiective concrete pentru 2030, ghidează transformarea digitală a Europei:
Specialiști în competențe TIC: 20 de milioane + convergență de gen
Competențe digitale de bază: minim 80% din populație
Transformarea digitală a întreprinderilorAdoptarea tehnologiei: 75% din întreprinderile din UE utilizează cloud, IA sau Big Data
Inovatori: creșterea numărului de întreprinderi la scară largă și finanțare pentru dublarea numărului de întreprinderi unicorn din UE
Adoptatori tardivi: peste 90% din IMM-uri ating cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală
Infrastructuri digitale sigure și durabile Conectivitate: Gigabit pentru toată lumea
Semiconductori de ultimă generație: dublarea cotei UE în producția mondială
Date - margine și cloud: 10 000 de noduri extrem de sigure, neutre din punct de vedere climatic
Calculatoare: primul computer cu accelerare cuantică
Digitalizarea serviciilor publice Servicii publice esențiale: 100% online
e-sănătate: 100% dintre cetățeni au acces online la dosarele medicale
Identitate digitală: 100% dintre cetățeni au acces la cartea de identitate digitală
Calea către Deceniul digital
Programul politic „Deceniul digital 2030” stabilește un ciclu anual de cooperare pentru realizarea obiectivelor și țintelor comune. Acest cadru de guvernanță se bazează pe un mecanism anual de cooperare care implică Comisia și statele membre.
Mecanismul de cooperare constă în
un sistem de monitorizare structurat, transparent și comun, bazat pe indicele economiei și societății digitale (DESI), pentru a măsura progresele înregistrate în vederea atingerii fiecăruia dintre obiectivele Strategiei 2030
un raport anual în care Comisia evaluează progresele și formulează recomandări de acțiune. Al doilea „Raport privind situația deceniului digital” a fost publicat în iulie 2024
la fiecare doi ani, foi de parcurs strategice ajustate pentru deceniul digital, în care statele membre prezintă acțiunile adoptate sau planificate pentru atingerea obiectivelor pentru 2030
un mecanism de sprijinire a punerii în aplicare a proiectelor multinaționale, Consorțiul european pentru infrastructura digitală
Comisia a elaborat traiectorii la nivelul UE. Traiectoriile de referință descriu modul în care UE va progresa în conformitate cu tendințele actuale, iar traiectoriile proiectate descriu calea pe care ar trebui să o urmeze progresul anual pentru a atinge obiectivele până în 2030. Diferența dintre tendințele estimate și traiectoria ideală va permite Comisiei să monitorizeze diferența în ceea ce privește efortul necesar.
Comisia va revizui obiectivele până în 2026 pentru a face bilanțul evoluțiilor tehnologice, economice și societale.
Proiecte multinaționale
Pentru a atinge țintele și obiectivele digitale, Comisia Europeană va accelera și va facilita lansarea de proiecte multinaționale, proiecte la scară largă pe care niciun stat membru nu le-ar putea dezvolta pe cont propriu.
Aceste proiecte ar putea:
să combine investiții de la bugetul UE, inclusiv de la Facilitatea pentru redresare și reziliență, de la statele membre și din sectorul privat
să abordeze lacunele în capacitățile critice identificate ale UE
să sprijine o piață unică digitală interconectată, interoperabilă și sigură
Comisia a identificat o listă inițială de proiecte multinaționale. Această listă include domenii de investiții precum infrastructura de date, procesoarele de mică putere, comunicațiile 5G, calculul de înaltă performanță, comunicațiile cuantice sigure, administrația publică, blockchain, centrele de inovare digitală, competențele digitale și securitatea cibernetică.
Un al doilea raport de etapă privind proiectele multinaționale a fost publicat în iulie 2024.
Drepturi și principii digitale
La 15 decembrie 2022, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale, împreună cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu prim-ministrul ceh Petr Fiala, pentru președinția rotativă a Consiliului.
Declarația, prezentată de Comisie în ianuarie 2022, prezintă angajamentul UE față de o transformare digitală sigură, securizată și durabilă, care pune oamenii în centrul atenției, în conformitate cu valorile fundamentale și drepturile fundamentale ale UE.
Oamenii în centrul atenției Tehnologiile digitale ar trebui să protejeze drepturile persoanelor, să sprijine democrația și să garanteze că toți actorii digitali acționează în mod responsabil și sigur. UE promovează aceste valori în întreaga lume.
Libertatea de alegere Oamenii ar trebui să beneficieze de un mediu online echitabil, să fie protejați de conținutul ilegal și dăunător și să fie responsabilizați atunci când interacționează cu tehnologii noi și în evoluție, precum inteligența artificială.
Siguranță și securitate Mediul digital ar trebui să fie sigur și securizat. Toți utilizatorii, de la copilărie până la bătrânețe, ar trebui să fie abilitați și protejați.
Solidaritate și incluziune Tehnologia ar trebui să unească oamenii, nu să-i dezbine. Toată lumea ar trebui să aibă acces la internet, la competențe digitale, la servicii publice digitale și la condiții de muncă echitabile.
Participarea Cetățenii ar trebui să se poată implica în procesul democratic la toate nivelurile și să aibă control asupra propriilor date.
Sustenabilitatea Dispozitivele digitale ar trebui să sprijine durabilitatea și tranziția ecologică. Oamenii trebuie să cunoască impactul asupra mediului și consumul de energie al dispozitivelor lor.
Drepturile și principiile digitale prezentate în declarație vor completa drepturile existente, precum cele înrădăcinate în Carta drepturilor fundamentale a UE și legislația privind protecția datelor și a vieții private. Acestea vor oferi un cadru de referință pentru cetățeni în ceea ce privește drepturile lor digitale, precum și orientări pentru statele membre ale UE și pentru întreprinderi atunci când abordează noile tehnologii. Acestea sunt menite să ajute toate persoanele din UE să profite la maximum de transformarea digitală.
O a doua evaluare a punerii în aplicare a principiilor digitale este prezentată în raportul „Starea deceniului digital 2024”.
Comisia realizează, de asemenea, un sondaj Eurobarometru anual pentru a monitoriza măsurile de monitorizare din statele membre. Al doilea astfel de sondaj Eurobarometru a fost publicat în iulie 2024.