Impozite și TVA mai mari pentru microîntreprinderi
Impozite și TVA mai mari pentru microîntreprinderi și pentru cei care care comercializează băuturi și produse care conțin zahăr. Cei care activează în domeniul Horeca vor plăti un impozit triplu de la 1 ianuarie.
Articol de Claudia Ruse, 22 Noiembrie 2023, 15:40
În plus, aceștia se vor confruntă și cu alte probleme fiscale, a declarat Adrian Benta, consultant în domeniul fiscal.
“Cei care traiesc din activitatea de Horeca sunt bulversați S-au trezit peste noapte cu o triplare a impozitului pe venituri micro-întreprinderii, cumulată cu o creștere mai de curând a TVA-ului de la 5% la 9% dar asta nu e tot.”
Adrian Benta spune ca orice restaurant care vinde o limonadă formată din apă cu lămâie și cu zahăr sau care vinde un pahar de vin fiert cu zahăr dulce sau un ceai îndulcit, va deveni plătitoare de acciză, pentru că legiuitorul precizeaza ca sunt considerate produse accizabile acele băuturi nealcoolice, care conțin zahăr mai mult de 5g la 100ml de produs.
Aceste accize pe care le au de platit cei din doemniul ospitalitatii ar putea fi mai mici decat comisoanele abncare percepute pe tranzactii
“Dacă luăm o limonadă și punem în ea o linguriță de zahăr sau o cutiuță din aceea mică de miere, se depășește cantitatea asta de 5g la 100ml de alcool, iar prin urmare, această cârciumă va plăti o acciză specială, o acciză nearmonizată la bugetul de stat. Problema nu este că acciza ar fi mare, că legiuitorul când a stabilit-o, a zis că e 40 lei pe un hectolitru, adică pe 100 l de conținut. Dar procedura efectivă de declarare și de plată a și comisioanele bancare, uneori să fie mai mare decât respectiva acciză.”
Adrian Benta a mai explicat ca dacă cumperi o sticlă de vin normal, nu spumant, pentru acest produs nu se plateste acciză, dar dacă cumperi și bei o limonadă sau pe un ceai dulce sau un pahar de vin fiert se plătește această acciză
O altă situație delicata mentionata de specialistul in fiscalitate vizeaza produsele alimentare cu zahăr adăugat
“Dacă vrei să cumperi un ecler, dacă vrei să cumperi un chec, dacă vrei să cumperi o savarină sau orice altă prăjitură sau orice alt produs alimentar care are mai mult de 10g de zahăr adăugat în 100g de produs, atunci acest produs nu mai este considerat cu TVA de 9% și este considerat un produs la care se plătește TVA 19% . Exceptie fac cozonacul si biscuitii, pentru care nu se aplica majorarea de TVA.”