Investiţiile imobiliare continuă trendul ascendent
Experţii se aştepteaptă ca 2019 să fie un alt an puternic pentru investiţiile imobiliare în Europa, conform unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară.
17 Octombrie 2018, 07:04
Extinderile puternice ale chiriaşilor, ratele scăzute de neocupare şi numărul redus de proiecte imobiliare noi au susţinut o schimbare treptată a condiţiilor pieţei în favoarea proprietarilor, ceea ce a condus la o creştere a chiriilor şi stabilitate în majoritatea pieţelor europene în 2018, potrivit raportului companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.
Astfel, cu toate că randamentele au atins cel mai bun nivel al acestui ciclu, situaţia va continua şi în 2019.
Specialiştii se aşteaptă ca 2018 să fie un alt an puternic pentru investiţiile imobiliare în Europa. La scară globală, tranzacţiile investiţionale până în acest moment dovedesc o continuare a tendinţei întâlnite la sfârşitul anului 2017.
Potrivit datelor Colliers, volumul investiţiilor pentru regiunea Asia-Pacific poate ajunge la 808 miliarde dolari până la sfârşitul lui 2018 (cu 13% mai mult decât anul trecut).
Între timp, regiunea EMEA a înregistrat scăderi de 10% ale volumelor de investiţii faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, deşi acest fapt reprezintă o îmbunătăţire a rezultatelor mult mai slabe din trimestrul I, când scăderea era de aproape 30% faţă de anul precedent. Volumele de investiţii din America de Nord şi America de Sud rămân similare cu anul trecut.
Studiul arată o poziţie mai echilibrată între capitalul transfrontalier şi cel intern, fiecare reprezentând 50% din activitatea investiţională de la începutul anului până în prezent.
Cu toate acestea, specialiştii observă o creştere rapidă a cotei de piaţă a capitalului asiatic - de la mai puţin de 5% până la peste 15% astăzi.
Studiul evidenţiază o creştere semnificativă a investiţiilor în sectorul rezidenţial, acesta ocupând în prezent 16% din totalul activităţii din ultimele 18 luni, comparativ cu doar 6% în urmă cu 10 ani.
Între timp, investiţiile în zona industrială au crescut cu trei procente. La polul opus, investiţiile în segmentul de retail şi cel de birouri au înregistrat un declin în ultimii 10 ani de 5, respectiv 6 puncte procentuale, în timp ce ponderea investiţiilor din sectorul hotelier a rămas neschimbată.
Sursa: rador