Ascultă Radio Antena Satelor Live

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, în topul celor mai aruncate produse fiind materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), arată un studiu de profil, realizat în perioada aprilie - august 2022.

Majoritatea restaurantelor din România se confruntă cu risipa alimentară

26 Septembrie 2022, 14:06

Conform datelor, 73% dintre respondenţi au declarat că se confruntă cu risipa alimentară, iar 55% au implementat deja măsuri pentru a o reduce. Jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5 şi 15%.

În topul celor mai aruncate produse se află materiile prime - fructe, legume, carne - în proporţie de 70%, urmate de mâncărurile deja preparate (30%), se menţionează în studiul realizat de Edenred România.

Când vine vorba de alimentele care sunt pe cale să expire, jumătate dintre acestea sunt aruncate, iar 20% sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Ceilalţi 30% donează alimentele care urmează să expire, fie către personal sau către asociaţiile care au grijă de animale, fie le dau retur către furnizori sau, în cele mai multe cazuri, se asigură că le vor folosi înainte de a ajunge la data de expirare.

Potrivit studiului citat, majoritatea respondenţilor (81%) au declarat că vara se risipeşte cea mai mare cantitate de mâncare. Temperaturile ridicate, dar şi numărul mult mai mare de clienţi din sezonul estival sunt câteva dintre motive. De asemenea, 32% au afirmat că în weekend înregistrează un grad mai mare de risipă, faţă de zilele din cursul săptămânii.

Studiul arată că mai mult de 8 din 10 operatori se gândesc la risipa alimentară, iar peste jumătate implementează deja măsuri pentru a reduce risipa alimentară. 'Cei mai mulţi au afirmat că cea mai importantă şi practică metodă de a reduce risipa alimentară este raportarea corectă dintre cererea de produse şi achiziţia materiei prime.

Cu alte cuvinte, restaurantele iau în calcul fluxul de clienţi din anumite perioade, pentru a calcula necesarul de materie primă, astfel încât să evite surplusul care conduce, de cele mai multe ori, la o cantitate mai mare de alimente aruncate', se precizează în document.

Întrebaţi ce anume i-ar ajuta în gestionarea risipei alimentare, participanţii la studiu au menţionat posibilitatea de a vinde surplusul de mâncare, inclusiv prin aplicaţii specializate (63%), donarea surplusului de mâncare (43%) şi existenţa unui ghid cu sfaturi şi recomandări pentru reducerea risipei alimentare, precum şi o serie de soluţii asigurate prin norme legislative specifice şi explicite.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie - august 2022, iar respondenţii au inclus categorii variate de operatori: 72% restaurante (incluzând: bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanţuri de restaurante şi 6% cafenele şi patiserie. Marja de eroare 1-3%.

Foto: pixabay

Reglementarea lucrului la distanţă şi impozitarea muncii transfrontaliere, subiecte ce preocupă tot mai mult Comisia Europeană
Economic 12 Noiembrie 2024, 12:31

Reglementarea lucrului la distanţă şi impozitarea muncii transfrontaliere, subiecte ce preocupă tot mai mult Comisia Europeană

Reglementarea lucrului la distanţă şi impozitarea muncii transfrontaliere încep să preocupe din ce în ce mai mult pe plan...

Reglementarea lucrului la distanţă şi impozitarea muncii transfrontaliere, subiecte ce preocupă tot mai mult Comisia Europeană
Economia digitală a României poate ajunge la 50 de miliarde de euro, până în 2030
Economic 12 Noiembrie 2024, 12:11

Economia digitală a României poate ajunge la 50 de miliarde de euro, până în 2030

Economia digitală a României poate creşte de patru ori, la 50 de miliarde de euro, până în 2030, a declarat, marţi, la...

Economia digitală a României poate ajunge la 50 de miliarde de euro, până în 2030
Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025; gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%
Economic 11 Noiembrie 2024, 11:56

Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025; gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%

Gradul de umplere în depozite depăşeşte 101%, peste media europeană, iar în iarna aceasta stăm chiar mai bine decât anul...

Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025; gradul de umplere în depozitele de gaz este de peste 101%
Guvernatorul băncii centrale prezintă Raportul trimestrial asupra inflaţiei
Economic 11 Noiembrie 2024, 11:10

Guvernatorul băncii centrale prezintă Raportul trimestrial asupra inflaţiei

Banca Naţională a României organizează luni o conferinţă de presă, susţinută de guvernatorul Mugur Isărescu, pentru...

Guvernatorul băncii centrale prezintă Raportul trimestrial asupra inflaţiei
Deficitul comercial a crescut cu 15%, în primele nouă luni ale anului
Economic 11 Noiembrie 2024, 10:58

Deficitul comercial a crescut cu 15%, în primele nouă luni ale anului

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele nouă luni ale anului în curs s-a majorat cu 15%,...

Deficitul comercial a crescut cu 15%, în primele nouă luni ale anului
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Economic 11 Noiembrie 2024, 10:54

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în creştere uşoară, cu 0,08%, pe fondul dificultăţilor politice din Japonia,...

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Criza costului vieţii anticipează o vânătoare de promoţii pentru cumpărăturile de sărbători (studiu)
Economic 11 Noiembrie 2024, 10:51

Criza costului vieţii anticipează o vânătoare de promoţii pentru cumpărăturile de sărbători (studiu)

Criza costului vieţii anticipează o 'vânătoare' de promoţii pentru cumpărăturile de sărbători, deşi consumatorii sunt tot mai...

Criza costului vieţii anticipează o vânătoare de promoţii pentru cumpărăturile de sărbători (studiu)
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 3,29 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Economic 10 Noiembrie 2024, 11:27

Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 3,29 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 3,29 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar valoarea...

Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 3,29 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână