NutriScore, sistemul de eticheare a produselor ce ar putea să dispară din România
Nutriscore este un sistem internațional de etichetare nutrițională, care atribuie scoruri produselor alimentare pe baza unei abordări pe categorii de cinci culori, care clasifică produsele de la A, care indică acele produse care sunt cele mai favorabile consumatorilor, până la E, care le arată pe cele mai puțin favorabile.
02 Noiembrie 2022, 10:36
De pe o etichetă redactată în sistemul Nutrinform Battery, consumatorul află cantitățile și procentele de sare, grăsime, acizi grași saturați și zahăr, precum și numărul de calorii din fiecare produs.
Aceste valori sunt menționate într-o reprezentare grafică a unor baterii.
Cat de util este acest sistem de etichetare pentru consumatorul din Romania? Conf. univ. dr. Costel Stanciu - Președintele Asociației Pro Consumatori din România a declarat la Radio România Antena Satelor: ”Informațiile de pe eticheta , ambalajele produselor alimentare trebuie să fie pe înțelesul tuturor consumatorilor neutri. Nutri scorul rezolvă problema asta din punct de vedere al conținutului de sare, zahăr și grăsimi. Atenție, nutri score nu ține cont de aditivii alimentari.Pentru aditivi alimentari trebuie făcute alte precizări și trebuie derulate alte campanii. Nutri Score rezolvă sau previne creșterea numărului de cetățeni ai acestei țări care vor avea probleme pe zona de supraponderal și obezitate.”
Consumatorii de astăzi cer o mai mare transparență pe etichete. Informațiile despre alimente trebuie să ofere cumpărătorilor informații despre dacă un produs alimentar este prea bogat în zahăr, sodiu, calorii sau grăsimi și, de asemenea, să se asigure că nu conține aditivi chimici sau alte substanțe dăunătoare.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară că sistemul Nutri-Score, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, ci poate fi chiar înşelător, a declarat pentru Agerpres, directorul general al ANPC, Paul Anghel.
Este necesara revizuirea sistemului NutriScore?
„Pe măsură ce apar noi elemente, acel comitet științific îmbunătățește metodologia de calcul. Deci îmbunătățirea Nuti Score are legătură cu alimentele noi care apar pe piața Uniunii Europene. De aceea s -a constituit acel comitet științific și acel Comitet Director din care fac parte reprezentanții statelor în care s- a adoptat nutri scorul ca etichetare nutrițională voluntară.” A precizat conf.univ.dr.Costel Stanciu-Președintele Asociației Pro Consumatori din România
Foto: pixabay