Programul Rabla local va debuta pe 14 octombrie
Prima ediție a programului Rabla local, prin care cetățenii își vor putea casa mașinile mai vechi de cincisprezece ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei, va începe la jumătatea acestei luni – potrivit directorului de comunicare din cadrul Ministerului Mediului, Mihai Drăgan.
07 Octombrie 2022, 13:53
Programul va fi derulat în contextul în care România are obligația prin PNRR să caseze, până în 2026, aproximativ 250 de mii de autovehicule mai vechi de 15 ani. Bugetul alocat în acest an este de cincizeci de milioane de lei, 80% fiind suportat de minister, iar restul de autoritatea locală.
Rabla local se va desfăşura prin intermediul primăriilor locale, astfel că cetăţenii doritori trebuie să meargă la autoritatea de care apartine şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program.
Prin intermediul Rabla local, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.
Acte necesare Rabla local 2022
În vederea aprobării cererii de finanțare, în cadrul sesiunii de înscriere, solicitantul depune următoarele documente:
a) cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;
b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;
d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 - alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități“.
Instrucțiunile cuprinzând modul de înscriere a solicitanților în Program și procesul de depunere a cererilor de finanțare, precum și alte informații relevante se elaborează și se aprobă la nivelul AFM, se aprobă prin dispoziția președintelui și se aduc la cunoștința persoanelor interesate prin publicarea pe pagina de internet a AFM.
Criteriile de eligibilitate a autovehiculului uzat:
Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Foto: pixabay