Ratele la creditele bancare ar putea crește din nou
În prima ședință din 2023, Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară la 7%, iar acest fapt ar putea duce la o nouă creștere a ratelor la împrumuturile bancare, avertizează specialiștii.
16 Ianuarie 2023, 14:00
Și indicele IRCC (n.r. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) s-ar putea majora din nou, de la 1 aprilie, după ce acest indicator a crescut, deja, la 5,7% de la 1 ianuarie.
Acest fapt ar determina o crestere semnificativa a ratelor, daca inflatia nu scade din primavara. Sutele de mii de români care au luat imprumuturi bazate pe IRCC s-ar trezi cu o noua majorare a ratelor la credite.
In aceste conditii, este recomandat să chibzuim mult atunci cand vrem sa luam un credit nou, mai ales pentru chestiuni care nu sunt absolut necesare, spune avocatul Adrian Cuculis, pentru Antena Satelor.
Daca anumite investiții sunt urgente atunci trebuie sa ne documentam serios, sa negociem cu banca conditiile creditului, dobânzile, comisioanele sau anumite sume de bani pe care să le plătim, poate chiar și cu titlu de avans, în așa fel încât să avem o povară mai mică.
De asemnea, trebuie avute in vedere perspectiva îndatorării și perspectiva refinanțării, în așa fel încât să știm cum să trecem dintr-o parte în cealaltă, a mai explicat avocatul Adrian Cuculis.
Acesta recomada dobândă fixă pentru creditele pe termen scurt și dobândă variabilă pentru cele pe termen lung, cu posibilitatea de a putea renunta oricand la dobânda variabilă, pentru că este posibil, la un moment dat, să nu o mai putem susține. Atunci intervine refinantarea ca optiune.
“Poți să faci creditul cu dobândă variabilă și poți să treci oricând într-un contract cu dobândă fixă, în condițiile în care faci o refinanțare în altă parte, pleci dintr-un contract, dintr-o înțelegere cu banca x, te duci și le finanțezi la o altă bancă, cu dobândă fixă. Dar ca să poți să faci lucrul acesta întotdeauna trebuie să ai o perspectivă clară asupra veniturilor familiei. Și mă întorc la ceea ce spuneam mai devreme, la gradul de îndatorare. Dacă tu ai un grad de îndatorare foarte mic, e foarte bine, pentru că atunci poți să faci jocțiunile astea. Atentie insa, refinantarea se face doar dacă am reușit ca pe perioada cât am plătit acel credit să nu avem restanțe, să nu figuram la birourile de credit, să avem unitate, să nu avem grad de îndatorare foarte mare", spune Adrian Cuculis.
Exista si riscuri, avertizeaza avocatul.
“Riscurile pot fi date de faptul că dacă nu suntem foarte atenți și facem o refinanțare păguboasă, refinanțare păguboasă înseamnă, în opinia mea, spete bancare deosebit de mari sau dobânzi, comisioane și așa mai departe, care în mod normal, dacă am fi puțin atenți, am putea să le identificăm și ulterior să le negociem cu banca. Știu că pare așa un hazard sa negociezi cu banca, dar este primul meu sfat în ceea ce privește semnarea unui contract. Și băncile, la rândul lor sunt interesate să-și atragă clienți și cred că nu mai suntem în anul în care să li se spună OK cu tine sau fără tine“, a mai precizat avocatul Adrian Cuculis.
Foto: pixabay