România, campioana inflației în UE pentru a cincea lună consecutivă
România deține titlul nedorit de țară cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, pentru a cincea lună consecutivă. Această situație afectează economia națională și nivelul de trai al cetățenilor, aducând provocări semnificative pentru guvernanți și mediul de afaceri.
18 Iunie 2024, 17:00
Inflația în România este alimentată de mai mulți factori interconectați. În primul rând, creșterile constante ale prețurilor la energie și combustibili au avut un impact major asupra costurilor de producție și transport, afectând prețurile finale ale bunurilor și serviciilor.
De asemenea, seceta prelungită a afectat agricultura, determinând creșteri ale prețurilor alimentelor.
Instabilitatea politică și fiscală a contribuit, de asemenea, la creșterea inflației. Lipsa unor politici economice coerente și previzibile a dus la o încredere scăzută în moneda națională și la fluctuații mari ale cursului de schimb.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România este ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
În mai, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0%), Finlanda (0,4%) şi Italia (0,8%).
La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,3%).
Comparativ cu aprilie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 6,2%, până la 5,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 14 state membre.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna mai la 2,6%, în creştere de la 2,4% în aprilie.
Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat până la 2,9% în luna mai, de la 2,8% aprilie.
Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a urcat până la 2,9% în luna mai, de la 2,7% în aprilie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,24%, cele nealimentare cu 6,38%, iar serviciile cu 9,29%.
Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 100,03%.
Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), a fost 5,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 - mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 - mai 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,6%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.