Românii continuă să aibă unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa
România ocupă locul patru de la coadă în clasamentul salariilor minime din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Cu un salariu minim brut de aproximativ 814 de euro pe lună, România se află înaintea doar a trei țări, respectiv Ungaria, Bulgaria și Letonia.

Articol de Petruț Mazilu, 15 Aprilie 2025, 12:20
În timp ce statele vest-europene, precum Luxemburg, Irlanda sau Țările de Jos, oferă salarii minime de peste 1.800 de euro, România continuă să fie marcată de un decalaj semnificativ între veniturile lucrătorilor și costul vieții în creștere.
22 din totalul de 27 de state comunitare au legislaţie care prevede salarii minime naţionale.
Excepţii sunt Danemarca, Italia, Austria, Finlanda şi Suedia.
Între cele 22 de state, 10 au o valoare de sub 1.000 de euro, iar aici intră Bulgaria, cu cel mai scăzut salariu minim - 551 de euro, urmată de Ungaria, Letonia şi România (814 euro pe lună).
Urmează Slovacia, Cehia, Estonia, Malta, Grecia şi Croaţia.
Alte şase state au între 1.000 şi 1.500 de euro lunar, iar aici avem Cipru, Portugalia, Lituania, Polonia, Slovenia şi Spania.
Urmează Franţa, cu 1.800 de euro lunar, după care restul de cinci state au peste 2.000 de euro.
Vorbim de Belgia, Germania, Olanda, Irlanda şi Luxemburg, ultimul stat având 2.638 de euro ca salariu minim, ceea ce înseamnă de 4,8 ori mai mult decât cel mai mic salariu minim, cel al Bulgariei.
Însă, la o comparaţie cu preţurile din aceste state, vedem că diferenţele dintre salariile minime între statele europene scad.
Astfel, după ajustarea pentru diferenţele de preţ între ţări, salariile minime au variat de la 878 PPS pe lună în Estonia, la 1.992 PPS în Germania, ceea ce înseamnă că cel mai mare salariu minim a fost nu de cinci ori mai mare, ci doar de 2,3 ori mai mare decât ultimul din barem.