Sectorul construcţiilor îşi continuă declinul în UE
Sectorul construcţiilor îşi continuă declinul în Uniunea Europeană. Este al doilea an de scădere a suprafeţelor construite, iar cauza ar fi efectele pandemiei din 2020.
06 Iunie 2023, 06:08
În România, statisticile arată că regresul este mai mic decât în majoritatea ţărilor membre ale Uniunii.
Statisticile iau în considerare atât numărul de autorizaţii de construcţie, cât şi suprafeţele pentru care s-au cerut aceste autorizaţii. Astfel, în Uniunea Europeană se vede un regres timp de doi ani la rând.
În 2021 s-a construit cu 15% mai puţin decât în anul anterior, iar în 2022 cu 5% mai puţin. În termeni nominali ca suprafaţă construită, anul trecut a înregistrat un regres de 18 milioane de metri pătraţi faţă de 2021. Însă, dacă luăm în calcul numărul de locuinţe, indiferent de mărimea lor, vedem că numărul autorizaţiilor are o scădere de 4%, ceea ce înseamnă că noile imobile au fost ceva mai mici decât în anii anteriori. Această micşorare este şi mai vizibilă în 2021, când, în ciuda faptului că numărul autorizaţiilor a crescut cu 16%, suprafaţa nou construită a scăzut cu 15% faţă de anul anterior.
Această descreştere de după momentul pandemiei este şi mai vizibilă în ambele privinţe, când ne raportăm la perioada 2015-2019, când numărul autorizaţiilor a crescut constant cu 6% în fiecare an, la fel şi suprafaţa construită aferentă. Revenind strict la comparaţia anului 2022 cu cel anterior, numărul autorizaţiilor a crescut doar în nouă state comunitare, în timp ce în restul a scăzut. În Malta s-a înregistrat o creştere de 29%, iar la polul opus a fost Luxemburg, cu o scădere similară. În România, în schimb, situaţia pare echilibrată faţă de media europeană, o scădere de doar 1%.
RADOR