Top 6 idei de afaceri cu investiție inițială „zero”
Să fii propriul tău angajat pare să fie, până la urmă, cea mai bună soluție. Tu decizi programul de lucru și strategiile, tu „culegi” beneficiile, dar tot tu suporți și pierderile. Însă când nu ai „banul tău”, pe care să-l investești, ce soluții ai să începi o afacere cu investiție inițială „zero”. Sau, mă rog, pe-aproape de zero... Iată un top al celor mai bune idei de afaceri cu buget inițial minim, în anul 2017:
03 Aprilie 2022, 12:11
1. Planificare de evenimente. Daca sunteti o persoana foarte organizata, care se descurca bine cu deadline-urile, gaseste rezolvari in situatii de criza si are abilitati de comunicare, atunci organizarea de evenimente ar putea fi o idee foarte buna pentru inceperea unei afaceri. Iar posibilitatile sunt variate: corporatiile, hotelurile, organizatiile non-profit sau cele guvernamentale, toate au nevoie de un creier care sa le faca un plan atunci cand organizeaza un eveniment si care sa se asigure ca totul iese perfect. Daca nu sunteti genul “corporate” si v-ati dori ceva mai relaxat si care sa va ofere posibilitatea de a va pune in practica creativitatea, organizarea de nunti, zile de nastere pentru copii sau diferite petreceri tematice ar putea sa vi se potriveasca mai bine. Sa planifici evenimente nu este deloc usor, iar studiile arata ca cei care isi aleg aceasta meserie au un trecut profesional bogat si studii academice.
2. Ingrijire de animale de companie. Mari iubitori de animale de companie, romanii au inceput, in ultimii ani, sa aiba probleme legate de ingrijirea “prietenilor” lor, fie atunci cand pleaca in vacanta, fie pentru ca au un program foarte incarcat la serviciu. S-a creat, astfel, o nevoie care poate fi rezolvata de cineva care vrea sa castige bani intr-un mod placut si fara prea mare bataie de cap. Si desi poate fi catalogata ca o activitate de studentie, ingrijirea animalelor se poate transforma intr-o afacere serioasa, cu venituri substantiale, singurele cerinte “de angajare” fiind pasiunea pentru animale si cunoasterea nevoilor lor. Potrivit autoritatilor in domeniu, ingrijirea animalelor de companie la domiciliu este o afacere cu un ritm de crestere foarte alert in ultimii ani, in America de Nord. O afacere cu potential si in Romania, mai ales, in orasele mari.
3. Servicii de livrare. Desi exista mari firme de livrare, mai este loc si pentru o mica afacere in domeniu, mai ales daca serviciile oferite sunt mai rapide si de mai buna calitate. In general, o livrare prin marile firme de curierat dureaza cateva zile, iar, uneori, pachetele se incurca sau se pierd. Un antreprenor care sa ofere servicii micro, de la ridicarea pachetelor de la posta sau chiar a cumparaturilor de la supermarket poate fi o nisa cu un potential nesperat. Din ce in ce mai multi oameni ocupati prefera sa plateasca pentru aceste servicii, deoarece nu mai au timpul necesar pentru a le face ei insisi. Serviciul poate fi extins mai departe de atat si daca aveti o masina SUV sau furgoneta, puteti oferi servicii de transport de marfa, mobila sau obiecte grele. Iar castigurile pot creste proportional cu volumul obiectelor transportate.
4. Ghid turistic. Daca locuiti in capitala sau intr-o zona cu o istorie bogata si cu multe atractii turistice si daca va pasioneaza toate acestea, activitatea de ghid turistic poate fi una cum nu se poate mai placuta si, in plus, generatoare de bani. Cu o investitie minima intr-un blog de prezentare si promovare pe internet, puteti atrage turisti locali sau straini, carora sa le aratati frumusetile zonei si care va vor rasplati pentru asta. Si nu trebuie sa locuiti la Brasov sau Sibiu, Bucuresti sau Cluj. Fiecare oras are istoria sa si frumusetile lui naturale, iar, cu putina promovare si pasiune, il puteti transforma intr-un obiectiv turistic.
5. Meditatii si traduceri. Orele la domiciliu sunt probabil cea mai intalnita metoda de a castiga un ban in plus, in special de catre studenti sau de catre profesori. Si, contrar speculatiilor, poate fi si banoasa. Nu trebuie neaparat sa fiti profesor ca sa puteti preda elevilor – fie ca sunt inca pe bancile scolii, fie ca sunt maturi- o disciplina la care va pricepeti. Daca stiti sa cantati la pian, puteti initia si pe altii, daca sunteti pasionat de matematica sau fizica, puteti sa descifrati si pentru altii aceste domenii abstracte. Sau daca aveti norocul sa cunoasteti o limba rara si la mare cautare in ultimii ani – mandarina, araba sau turca-, va puteti transforma pasiunea intr-o afacere banoasa. Totodata, in orasele mari sunt si multi expati vorbitori de limba engleza, dar care vor sa invete limba romana. Acestia pot reprezenta o alta sursa de venit pentru cunoscatorii ambelor limbi. De asemenea, cererea de translatori este in crestere, in special pentru limbi rare.
6. Dezvoltarea unui blog. Daca va place sa scrieti si sa faceti fotografii si daca aveti o pasiune pe care ati vrea sa o impartasiti si altora, puteti sa va faceti un blog. Investitia initiala poate fi zero sau foarte mica (daca vreti sa faceti ceva mai elaborat si aveti nevoie sa cumparati un domeniu web), insa o astfel de idee va poate aduce bani suficienti in timp. Iar daca ideea este una de interes general (gradinarit, amenajarea casei, DIY, ingrijire copii sau gatit) si veti invata cum sa folositi instrumentele online de promovare, astfel incat postarile dumneavoastra sa ajunga la cat mai multi cititori va fi o chestiune de timp pana cand numarul de utilizatori unici se va transforma in bani proveniti din reclame. Astfel, veti avea satisfactia unor castiguri cu un efort minim, facand ceea ce va place si scriind despre acest lucru.