Studiu: 2 din 10 părinţi din rural nu-şi susţin copiii la liceu din cauza lipsurilor
Doi din zece părinţi din mediul rural nu-şi susţin copiii la liceu, iar una dintre cauze este direct legată de veniturile scăzute ale familiilor, arată datele unui studiu World Vision România.
14 Septembrie 2022, 13:20
18% dintre adolescenţii din comunităţile dezavantajate de la sate n-au bani pentru biletul de autobuz către şcoală, dar lipsurile nu se opresc aici: 14% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar 35% spun că niciodată sau doar uneori au suficiente rechizite şi cărţi pentru şcoală.
Fundaţia World Vision România solicită Ministerului Educaţiei reintroducerea burselor sociale pentru elevii din mediul rural întrucât acoperirea cheltuielilor de transport, deşi extrem de importantă şi pe care organizaţia o susţine, nu asigură şi alte nevoi specifice ale elevilor navetişti precum cazarea, cantina sau alte cheltuieli lunare.
Unu din patru tineri din România se află în risc de sărăcie, ţara noastră având cel mai mare procent din Uniunea Europeană: 24%, de peste trei ori mai mare faţă de media UE (7%), potrivit Eurostat. Din cauza neajunsurilor, peste o treime din tinerii de la sate trebuie să-şi neglijeze studiile: 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna ca să lucreze în gospodărie, mai arată datele World Vision România.
În acelaşi timp, rata cea mai mare de abandon şcolar în mediile dezavantajate are loc după clasa a VIII-a, mai explică fundaţia, când costurile pentru şcolarizare cresc exponenţial pentru că apar cheltuieli în plus: cele de navetă sau de cămin şi cantină. Doar jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au ajuns să ia Bacalaureatul în sesiunea din această vară.
Totodată, mai puţin de unul din doi elevi dintre cei care au făcut liceul în mediul rural au luat Bacalaureatul în sesiunea din această vară. În schimb, în rândul elevilor care au învăţat la licee din mediul urban promovabilitatea a fost de peste 74%.
Efectele abandonului liceului de către tinerii de la sate se reflectă şi în mediul universitar: doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate, mai arată o analiză realizată de fundaţie.
În contextul în care în alte ţări sunt susţinuţi copiii din mediile dezavantajate pentru a-şi continua studiile şi sunt acordate facilităţi substanţiale pentru menţinerea copiilor în educaţie, prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, asistăm nu doar la îngrădirea accesului copiilor la educaţie, ci şi la o descurajare a copiilor din rural să-şi continue educaţia.
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului.
Organizaţia se concentrează asupra serviciilor dedicate copiilor, familiilor şi comunităţilor, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.
Foto: pixabay