Aspectele juridice ale uzufructului. Ce este și care sunt limitele lui
Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane și de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanța.
Articol de Robina Cornaciu, 08 Mai 2023, 13:52
Constituitorul dreptului de uzufruct trebuie să aibă capacitate juridică deplină de exerciţiu şi, în cazul actelor juridice cu titlu gratuit, să nu fie insolvabil (art. 12 Cod civil).
Uzufructul poate fi constituit de către proprietar sau poate fi cedat de către uzufructuar.
„În ceea ce îl priveşte pe uzufructuar, uzufructuarul trebuie să existe, să fie în viaţă la momentul constituirii", a precizat avocatul Bogdan Grabowski la Radio Romania Antena Satelor.
Fac excepţie uzufructul testamentar, aplicându-se dispoziţiile art. 36 Cod civil, drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă, numai dacă se naşte viu, precum şi fundaţiile testamentare sau alte persoane juridice, în condiţiile reglementate de art. 208 Cod civil.
Care este durata?
„Uzufructul constituit în favoarea unei persoane fizice este cel mult viager. Uzufructul constituit în favoarea unei persoane juridice este de cel mult 30 ani.
Uzufructul constituit până la data la care o anumită persoană va ajunge la o anumită vârstă durează până la acea dată; chiar dacă acea persoană ar muri înainte de împlinirea vârstei stabilite”, a mai adaugat avocat Bogdan Grabowski.
„În cazul persoanelor fizice, uzufructul poate fi pe o perioadă dc timp determinată, dar nu mai mult decât viager (alin. 2).
In cazul persoanelor juridice, uzufructul poate fi pe o perioadă de timp determinată, dar nu mai mult de 30 de ani”, a precizat avocatul Bogdan Grabowski la Radio Romania Antena Satelor.
Cum se stinge uzufructul?
„- prin moartea uzufructuarului (persoană fizică) sau încetarea personalității juridice (în cazul persoanei juridice);
- ajungerea latermen;
- consolidare (când calitatea de uzufructuar și de nud proprietar se întrunesc în aceeași persoană);
- renunțare la uzufruct;
- neuzul timp de 10 ani (sau 2 ani – în cazul uzufructului unei creanțe);
- prin hotărâre judecătorească la cererea nudului proprietar – atunci când uzufructuarul abuzează de folosința bunului, aduce stricăciuni acestuia sau îl lasă să se degradeze;
- când bunul a fost distrus în întregime dintr-un caz fortuit”, a conchis avocat Bogdan Grabowski.