Executarea silită a unui bun aflat în proprietate comună a soților - Aspecte juridice
Sunt mai multe tipuri de executare silită care pot avea loc împotriva soților. De aceea este bine să știm în ce măsură este afectată și partea nostra din casă, atunci când partenerul/ partenera vine cu o datorie sau chiar în cazul în care acumulează o creanță la bancă sau în altă parte, în timpul căsătoriei.
Articol de Claudia Ruse, 06 Noiembrie 2023, 13:58
Atunci cand doar unul dintre soti este executat silit, obligatiile executorului judecatoresc fata de debitor sunt diferite si se naste problema daca executarea silita se rasfrange si asupra imobilelor comune.
Orice executare silita inceput impotriva unui debitor aflat in regimul comunitatii legale in codevalmasie este ilegala si nu se poate pune sechestru pe un bun comun.
O asemenea situatie este nepermisa pana cand bunul comun al sotilor nu devine clar partajat si se cunoaste in mod definitiv care este intinderea dreptului de proprietate al fiecarui sot, a declarat la Radio Antena Satelor, avocatul Adrian Cuculis.
“Dacă vorbim per total despre executările silite a bunurilor care se află în devalrmășie, acestea nu pot fi vândute. Bunurile pe care le-am dobândit înainte de căsătorie nu pot fi contaminate de împrumuturile luate de către soț de dinaintea căsătoriei și nici chiar cele din căsătorie, pentru că în cadrul căsătoriei nu sunt bunuri care sunt dobândite de către sot, doar că ele nu fac corp comun din cadrul acesta patrimonial al căsătoriei. Și aici aș vrea să vă dau exemplul moștenirilor sau bunurilor care sunt recunoscute încă din de la cumpărare de către celălalt soț ca fiind bunuri proprii ale celuilalt soț. Evident, adică dacă noi avem o moștenire, ea este clar scoasă de la partajare, deci nu face parte din bunurile comune ale soților”.
In situatia in care un bun care este cumpărat de la început ca fiind bun propriu, atunci celălalt soț da o declarație si îi recunoaște calitatea de bun propriu în cadrul căsătoriei.
Spre exemplu, ai dobândit o sumă mare de bani primita cu titlu de cadou sau ca donație.
Prin urmare, acea donație nu este supusă partajului bunurilor și atunci, evident, ea, chiar dacă este dobândită casa sau mă rog, bunul este dobândit în timpul căsătoriei căsătoriei.
El nu poate să fie executat silit chiar dacă apare data dobândirii lui ca fiind ulterior momentului încheierii căsătoriei respective.
Pentru toate aceste situații trebuie dovezi, nu putem să-i spunem creditorului nostru, știi, uite, eu nu îți permit să execuți bunul acesta pentru că nu este al meu. Dacă nu poți să faci dovada asta, bunurile se execută ca atare.
Pe de alta parte o ipotecă pe un bun dobândită în timpul căsătoriei nu poate fi pusă decât de către ambii soți. In aceasta amândoi se duc la bancă și semneaze contractul de ipotecă.
In cazul unui asemenea contract lucrurile si executarea silită se va îndrepta împotriva bunului, in baza contractului de ipotecă.
In cazul executării silite începute de către ANAF, lcrurile sunt ceva mai blânde, pentru că nu are voie să execute spațiul minim de locuit.
”In legea locuinței sunt vreo 27m patrati. Dacă avem un spațiu ceva mai mare până când nu se face acel partaj despre care vă vorbeam, ANAF nu are voie în niciun caz să execute silit bunurile”, a mai precizat avocatul Adrian Cuculis
Acesta recomanda tuturor celor care se afla in una din situatiile prezentate sa faca o contestație la executarea silită, iar în cadrul contestației respective ar trebui aduse toate elementele de nelegalitate. Este singurul mijloc prin care se poate verifica legalitatea procedurii.