În 2022 incendierea şi îngroparea deşeurilor au devenit infracţiuni
În 2022 incendierea şi îngroparea deşeurilor au devenit infracţiuni, după ce legislaţia de mediu a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă.
30 Decembrie 2022, 17:45
La Bistriţa, de exemplu, au fost deschise dosare penale pe numele unor persoane care riscă închisoare de la 3 la 5 ani. Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a sesizat organele de anchetă pentru incendierea unor deşeuri în zona industrială a oraşului Bistriţa şi la marginea DN 15A.
Ioan Borş, comisar şef: „Nu târâm lumea prin parchete, pentru, ştiu eu, că au incinerat 3 pungi de plastic. Vorbesc de deşeuri cât de cât însemnate, cum au fost cele două, de la cauciuc, plastic, tot felul de recipienţi cu vopseluri, lacuri periculoase, aruncate la grămadă în curtea unei unităţi, lângă linia ferată Bistriţa, ca exemplu, sau, cealaltă, pe marginea unui drum naţional. Procurorul îi trimite în judecată sau nu, depinde de el, şi judecătorul fireşte că-i suveran în decizii.”
Comisarii Gărzii de Mediu au mai dat 3 amenzi, între 10.000 de lei şi 30.000 de lei, unor firme din zona industrială, pentru diverse abateri de la legislaţia de mediu. Au mai primit avertismente şi 3 primării, pentru că pe raza lor administrativă s-au găsit depozite ilegale de deşeuri. Ca să nu fie amendate, acestea urmează să facă de urgenţă curăţenie în locurile respective.
RADOR
Foto: Pixabay