Vânzarea și cumpărarea bunurilor imobile și a terenurilor. Aspecte juridice
Tranzacțiile cu bunuri imobile sau terenuri trebuie să fie parafate de către notarul public.
Articol de Claudia Ruse, 23 Octombrie 2023, 15:41
Aceasta este recomandarea făcută de avocatul Adrian Cuculis, la Antena Satelor, tuturor celor care își dorec să achiziționeze o locuința sau un teren.
“Nu puteți să vindeți și să cumpărați terenuri sau bunuri imobile la modul general, pe chitanța de mână, acestea nu mai există. “
Aceste tranzactii se fac numai in prezenta unui notar public, care are obligatia sa verifice toate documentele bunului care face obiectul contractului de vanzare cumparare si istoricul acestuia.
Avocatul Adrian Cuculis ne avertizeza ca in ceea ce priveste achizitionarea unui teren, procedura este foarte greoaie si compexa si necesita foarte multe etape, iar multi notari nu accepta asfel de tranzactii.
“Atenție, dragii mei, că aveți de trecut prin niște încercări majore. Legea a fost modificată iar legiuitorul a a găsit o variantă prin care să nu poți vinde terenul până când nu ajungi să faci o procedură extrem de complicată de preemțiune, de a trece prin procedura asta de preemțiune cu privire la vecinul de lângă terenul tău, cu privire la comună, respectiv la primărie, care să fie de acord sau nu. Nu mai vorbesc despre faptul dacă avem moștenitori pe terenul respectiv. Fiecare dintre moștenitorii respectivi trebuie să spună ca nu sunt interesați să cumpăre. Dacă vorbim despre un teren care este învecinat cu o pădure, vorbim de Romsilva, bineînțeles, care trebuie și asta își dea acordul. Nu mai vorbesc de faptul că dacă vinzi un teren împădurit, atunci Romsilva este preintorul principal. Trebuie să iei acordul de la toti vecinii. Sunt vreo 15 preentori pe care trebuie să-i notificăm la vânzarea unui teren înainte de a putea vinde terenul respectiv.”
In cazul in care nu se respecta aceasta procedura si totusi se semneaza un act de vanzare cumparare, acesta este lovit de nulitate, daca se constata ulterior ca nu si au dat acordul toti preemtorii, a mai explicat Adrian Cuculis..
Acesta amai adaugat ca in cazul in care semnam un antecontract , pentru siguranta tranzactiilor cu bunuri imobile, este bine sa notam in cartea financiara si acest documentl semnat atat de comparator cat si de vanzator, pentru a se evita vanzarea imobilului de mai multe ori, a mai spus avocatul.
“Prin urmare, vânzările și cumpărările, evident că sunt fapte și acte reciproce. Nu sunt întotdeauna foarte simplesi necesita o multime de verificari ale documentelro si istoricul bunului care face obiectul tranzactiei.”