Cea mai mare parte a meseriilor pe care le vor avea oamenii în 2030 au apărut în ultimii ani
Cea mai mare parte a meseriilor pe care le vor avea oamenii în 2030 au apărut în ultimii doi-trei ani sau nici nu au fost încă inventate.
08 August 2021, 20:31
Datele provin dintr-un raport recent al INACO, Iniţiativa pentru Competitivitate, o comunitate non-profit de manageri, consultanţi, analişti şi experţi în domeniul economic. În privinţa domeniului sanitar, viitorul industriei se împarte între nano-medicină, roboţi chirurgicali şi printare 3D, iar automatizarea va duce la dispariţia sau transformarea a sute de milioane de locuri de muncă. Potrivit estimărilor McKinsey Global Institute, specializat în cercetarea evoluţiilor din mediul de afaceri, este vorba de un impact asupra a cel puţin 400 de milioane, până la 800 de milioane de locuri de muncă.
Digitalizarea va genera noi zone de activitate, în România estimându-se crearea a până la 1 milion de noi locuri de muncă, pornind de la noile tehnologii aflate în dezvoltarea accelerată. Noile tehnologii pot îndeplini două obiective complementare. Pe de o parte, să asiste medicii tineri şi să preia din riscul de diagnostic, expunând algoritmi ce atenţionează şi standardizează procedurile şi fluxurile din instituţiile medicale. Pe de altă parte, acestea au capacitatea de a elimina timpul pierdut de medic cu formulare pe care trebuie să le completeze, ajutându-l să se concentreze pe actul medical. Aşadar, specialiştii din domeniul de cercetare consideră că în sănătate digitalizarea este un proces care nu doar că va rezolva problema lipsei de resursă umană, dar care va îmbunătăţii simţitor accesul pacientului la servicii calitative, îmbunătăţind prevenţia în sistemul medical. De exemplu, maparea genomului uman, aproape finalizată, va deschide mii de posibilităţi de tratament personalizat, care va fi implicit mult mai eficient. O altă descoperire importantă este reprezentată de organele artificiale, pornind de la ţesuturi artificiale cu grad ridicat de utilizarea şi până la organe întregi, cum ar fi pancreasul sau inima artificială.
RADOR
Foto: Pixabay