Criza de personal se acutizează în spitalele din Dobrogea
Unele unităţi sanitare din judeţul Constanţa au ajuns să nu mai aibă nici măcar un doctor din specialităţi extrem de căutate.
03 Noiembrie 2022, 11:50
De câteva luni, spitalele municipale din Medgidia şi Mangalia au rămas fără cardiologi, iar la Hârşova nu există neurolog. La Spitalul de Urgenţă din Constanţa sunt acoperite toate specialităţile, însă şi aici se înregistrează un deficit când vine vorba de personalul mediu sau auxiliar. Probleme sunt şi la Tulcea, unde sunt deja ani de când Spitalul de Urgenţă caută pediatri şi neonatologi.
Spitalele municipale din Mangalia şi Medgidia, care trebuie să asigure asistenţa medicală pentru zeci mii de locuitori, au rămas din vară fără singurii cardiologi angajaţi.
"În momentul de faţă, în spitalul nostru, Cardiologia este deficitară, nu avem deloc. Era un singur cardiolog, care actualmente este în concediu de creştere a copilului", a declarat managerul Spitalului Municipal Medgidia, doctor Dorel Oprea.
Pe lângă cardiolog, la Mangalia este nevoie şi de un radiolog, spune directorul medical al unităţii sanitare, doctor Iulian Popa:
"Noi, în Spitalul Mangalia, nu avem cardiolog. Practic, oraşul Mangalia beneficiază de serviciul unui singur cardiolog, care lucrează în sistemul privat. Cardiologul pe care îl aveam a plecat la o specializare şi, după ce a terminat specializarea, ne-a anunţat că nu se mai întoarce. Criză de personal există cam în toate spitalele din ţară, mai ales, aşa cum spuneam, odată cu blocarea posturilor din sistemul public. De exemplu, nu avem radiolog şi asta în condiţiile în care noi instalăm un aparat modern de radiologie. Aşteptăm pe cei interesaţi să depună declaraţia de interes, mai ales odată cu terminarea acestui blocaj al posturilor în sistemul public."
Şi Spitalul Orăşenesc Hârşova a rămas fără neurolog, după ce singurul medic din această specialitate şi-a dat demisia. Ce se întâmplă cu pacienţii ne explică managerul spitalului, Bogdan Zidaru:
"În primă fază pot fi văzuţi de medicul de medicină internă, după care pacientul poate fi trimis într-un spital mai mare, care are o secţie de neurologie."
La cea mai mare unitate sanitară din Tulcea, criza de medici durează deja de ani buni. "De cel puţin 7 ani sunt vacante posturile de la Pediatrie şi de la Neonatologie. Şi necesarul acesta este critic, pentru a putea organiza linie de gardă", a declarat managerul Spitalului de Urgenţă Tulcea, doctor Tudor Năstăsescu.
Spitalul de Urgenţă Constanţa are medici din toate specialităţile, însă nu are suficient personal mediu şi auxiliar, iar angajările sunt blocate până la sfârşitul anului.
RADOR
Foto: Pixabay