Oportunități pentru viitorul profesional al tinerilor
Pentru a excela într-un anumit domeniu de activitate, tinerii au nevoie să știe cât mai devreme posibil care sunt cele mai semnificative schimbări care se vor produce în piața muncii, mai ales din perspectivă digitală, precum și cum îi pot ajuta acestea la creșterea angajabilității sau la pornirea unor mici afaceri.
Articol de Claudia Ruse, 07 Noiembrie 2023, 15:49
Înțelegerea schimbărilor pieței, în special în domeniul digital, este esențială pentru luarea deciziilor informate și pentru valorificarea oportunităților care deschid calea către o o meserie.
De aceea, “Scoala de valori” isi propune sa ofere informații actualizate și inspirație tinerilor pentru a-i ghida spre o cariera de succes.
In acest sens, “Scoala de valori” a lansat mai multe programe educationale menite sa i ajute pe tineri sa si descopere potențialul și să învețe lucruri despre ei și despre lumea in care traiesc dar mai ales despre cerințele de pe piața muncii, astfel încât să afle ce job li se potrivește și ce competențe sunt necesare pentru a ajunge acolo.
Future Jobs Cup este unul dintre proiecte, o competiție de idei pentru promovarea competențelor digitale - elemente cheie pentru piața muncii din viitor.
Accesand acest program, studenții vor afla cele mai noi informații despre tendințele din diverse domenii de carieră și vor înțelege mai ușor viitorul locurilor de muncă.
Proiectul Future Jobs Cup ofera tinerilor studenți informații de ultimă oră despre tendințele din diverse domenii de carieră și înțelegerea viitorului locurilor de muncă.
Prin acest program se doreste motivarea studenților pentru a-și dezvolta abilitățile, să-și exploreze pasiunile și să-și îndeplinească aspirațiile.
Programul se adreseaza tinerilor peste 18 ani si este gratuit pentru toți studenții dornici de a schimba și inova lucrurile și care sunt curioși să exploreze informațiile și activitățile care se vor desfășura. Nu este necesar să urmeze vreo facultatea anume.
Future Jobs Cup este concepută ca o călătorie transformatoare care să ajute studenții să dobândească experiența, abilitățile și cunoștințele necesare pentru a conduce următorul val de inovație tehnologică. Deschisă tuturor studenților care aspiră să-și dezvolte abilitățile de lider, spiritul antreprenorial și creativitatea, această inițiativă îi susține să creeze proiecte și produse relevante pentru generația lor.
Scopul acestui program este sa ofere tinerilor perspective cu privire la piața muncii a viitorului, să-i investeasca cu responsabilitate pentru a fi capabili să conducă următorul val de inovare tehnologică și să-i provoace să-și manifeste proactiv competența de leadership, spiritul antreprenorial și gândirea creativă pentru a crea proiecte și produse cu sens pentru ei înșiși și pentru generația căreia îi aparțin.
În cadrul competiției Future Jobs Cup se vor putea înscrie studenții care au participat la minim 50% din activitățile online (webinarii și biblioteci vii) și la atelierele offline Play4FutureJobs și VUCA & Digital Worlds.
Din cei 1.500 de studenți care vor participa la ateliere și activități, se vor forma 50 de echipe a câte 10 membri, fiecare echipă având o propunere clară de idee/proiect/produs/serviciu care se aliniază cu scopul proiectului – găsirea de soluții pentru provocările din piața muncii.
Pe lângă atelierele de dezvoltare a competențelor și sesiunile de mentorat cu experți în domeniul digital și social, primele trei echipe clasate vor primi granturi în valoare de 15.000$, 10.000$ și 7.000$, pentru a-și transforma proiectele inovatoare în soluții tangibile și de impact.
In plus, echipele câștigătoare vor beneficia de mentorat și susținere în etapa de implementare a proiectelor imediat după anunțarea câștigătorilor.
Pentru a participa la competiție, studenții trebuie să acceseze pagina web a proiectului și să se înscrie.
Presedintele Scolii de Valori, Silvia Bogdan, a precizat ca acest program derulat impreuna cu platforma TiK-TOK, se doreste a fi o busolă pentru a naviga în necunoscutul informațional și professional pe care il ofera lumea de astazi,
“Trăim cu toții într-o lume care este într-o continuă transformare, de aceea am considerat util să oferim studenților un proiect – o busolă pentru a naviga în necunoscutul informațional și profesional. Astfel, am pornit la drum cu acest proiect cu un scop clar: să ajutăm studenții să-și aleagă și să-și creeze propria lor cale în lumea carierelor.Motivația noastră stă în dorința de a oferi informații actualizate și inspirație studenților, pentru a-i ghida spre viitorul lor profesional. Am observat că tinerii se confruntă adesea cu incertitudinea atunci când vine vorba de alegerea unei cariere sau de a înțelege schimbările tehnologice rapide. Așa că am decis să construim acest proiect, pentru a le oferi claritate și încredere.”
Programul Future Jobs Cup reprezintă o interfață între tineri și comunitatea educațională, socială și antreprenorială, între aspirațiile și valorile tinerilor și evoluția tot mai accelerată a societăților contemporane din ce în ce mai tehnologizate. Cu Future Jobs Cup ne propunem să oferim cunoaștere despre lume, să transformăm cele mai actuale informații în cunoștințe, să proiectăm noi perspective asupra viitorului, să facilităm schimbul de opinii, de proprietate intelectuală și să generăm idei pentru bunăstare. Scopul principal este să deschidem orizonturile cunoașterii astfel încât studenții din România să dea sens visurilor lor de a crește, de a învăța să acționeze pe cont propriu și să atingă succesul personal și profesional”, a declarat Silvia Bogdan.
Un alt proiect dedicat tinerilor este MindCraft Academy. Acest program lansat de Scoala de valori deschide orizonturile cunoașterii pentru studenții contemporani, de la toate specializările și toți anii de studiu, care învață în centrele universitare Cluj-Napoca, Constanța și Iași.
Menit să îi pregătească pentru viitoarea piață a muncii, programul MindCraft Academy, dezvoltat de Școala de Valori și BRD, oferă studenților șansa la dialog cu specialiștii din diferitele sectoare de activitate pe tema transformării digitale, facilitează procesul educațional de corelare a aspirațiilor și a seturilor de competențe ale tinerilor cu joburile și oportunitățile reale din piața muncii a viitorului și în mod excepțional, propune un program de internship la partener, pentru studenții care învață în domeniile IT&C, Banking și Științe Sociale.
MindCraft Academy îi motivează pe tinerii dornici să-și construiască propriul business, să inoveze și să ofere șanse reale altor tineri, aflați în căutarea vocației personale, a mai precizat Presedinta Scolii de valori, Silvia Bogdan.
“Programul Mindcraft Academy se adresează studenților care doresc să își descopere potențialul și să învețe lucruri despre ei și despre cerințele de pe piața muncii, astfel încât să afle ce job li se potrivește, dar și de ce competențe au nevoie pentru a ajunge acolo. Tocmai de aceea, programul Mindcraft Academy pune accent pe diversitatea activităților educaționale”
Începând din noiembrie 2023 și până în mai 2024, peste 1.200 de studenți care studiază în Iași, Cluj-Napoca și Constanța vor avea acces în program prin intermediul a 3 evenimente „Meet&greet Mindcraft Academy”, 8 ateliere educaționale, 9 webinarii live și 3 evenimente „Mindcraft Academy community meeting”. Astfel, li se va oferi contextul prin care să pună întrebări relevante pentru dezvoltarea personală și profesională, cu scopul de a-și descoperi cel mai curajos pas din carieră.
Cei care doresc să participe în Mindcraft Academy se pot înscrie pe site-ul programului: Mindcraft Academy.
In acelasi timp Scoala de Valori a deschis si înscrierile pentru generația de bursieri 2024. Ediția din acest an a proiectului Bursele stART dezvoltat de Școala de Valori în parteneriat cu Provident Financial România, cu sprijinul Ministerul Educaţiei, susține dezvoltarea talentelor a 50 elevi de liceu.
Tinerii care doresc să se înscrie în proiect trebuie să-și dovedească talentul pentru pictură, desen, muzică, dans și artele viitorului (vlogging, scriere creativă sau fotografie).
Cei 50 de elevi vor câștiga câte o bursă individuală, în valoare de 8.000 de lei, iar banii pot fi folosiți pentru a-și achiziționa echipamente, cursuri și orice alte materiale care îi ajută să-și dezvolte pasiunea.
Participanții vor beneficia de ateliere de dezvoltare personală și vocațională, de evenimente de tip Biblioteca Vie, în care personalități din domeniul artelor îi vor îndruma pe baza poveștilor personale.
De asemenea, vor trece prin sesiuni de mentorat, coaching și cursuri de educație financiară, deoarece au nevoie să-și cunoască potențialul pentru a ști cum să-l maximizeze.
Toate activitățile și susținerea financiară au rolul de a-l ajuta pe tânărul la început de drum să își ducă talentul la nivelul următor, pentru a-și îndeplini visul și a-l transforma într-o carieră de succes.