Rata de ocupare a populaţiei cu vârstă de muncă, în uşoară creştere faţă de trimestrul anterior
În primul trimestru al acestui an rata de ocupare a populaţiei cu vârstă de muncă, adică între 15 şi 64 de ani, a fost de aproape 63%, în foarte uşoară creştere faţă de trimestrul anterior. Se constată o diferenţă destul de mare între bărbaţi şi femei, în sensul că bărbaţii îşi găsesc mai uşor un loc de muncă.
17 Iunie 2023, 10:21
Şomajul a stagnat în primele trei luni ale anului la 5,8%. Menţinerea nivelurilor celor doi indicatori, rată de ocupare şi şomaj, reprezintă un element pozitiv pentru economia românească şi arată că aceasta poate să reziste unor şocuri, însă datele transmit şi un semnal de alarmă, spune analistul economic Constantin Rudniţchi.
Constantin Rudniţchi: „Dacă privim rata de ocupare a bărbaţilor faţă de femei, vom vedea că este o diferenţă foarte mare. Mai mulţi bărbaţi lucrează decât femeile, ceea ce sigur că ne spune că există o problemă, nu aş spune că pe piaţa muncii, nu ştiu, poate de mentalitate, poate de tradiţie sau poate mai mult decât atât. Dar cert este că avem această diferenţă, care nu cred că este cea mai fericită pentru piaţa muncii, adică ar trebui să avem mai multe femei care să fie incluse în piaţa muncii. Că nu sunt locuri de muncă pentru femei sau nu se adaptează cererea cu oferta, asta e altă discuţie, dar diferenţa mi se pare prea mare. La fel, diferenţa e prea mare şi între spaţiul urban şi zona rurală, adică avem prea puţini oameni, puţin peste 50%, care lucrează în zona rurală. Sigur că ştim problemele zonei rurale. O populaţie îmbătrânită, tineri care merg în afara ţării şi lucrează, dar, totuşi, doar jumătate din populaţia din mediul rural să fie angajaţi înseamnă, iarăşi, o risipire a forţei de muncă şi, iarăşi, un dezechilibru care nu face bine economiei şi în general pieţei muncii.”
RADOR