Se deblochează angajările pentru posturile vacante din educaţie
Liderii sindicatelor din învăţământ au anunţat declanşarea grevei generale luni, la ora 8:00. Negocierile de miercuri ale principalelor sindicate din educaţie cu premierul Nicolae Ciucă şi reprezentanţii guvernului au eşuat.
17 Mai 2023, 12:09
Peste 100.000 de cadre didactice ar urma să intre în grevă generală, revendicările fiind legate în principal de salarizare. Între timp, guvernul a aprobat miercuri, prin memorandum, deblocarea ocupării posturilor vacante din educaţie. Potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei, în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat totalul de posturi finanţat din buget de peste 293.000.
Guvernul a adoptat miercuri un act normativ prin care deblochează angajările pentru posturile vacante din educaţie. Posturile vor fi scoase la concurs în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 şi nu implică alocaţii bugetare suplimentare, deoarece fondurile necesare se regăsesc în bugetul actual al ministerului. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că angajările se vor face în sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar, precum şi pentru centrele judeţene de asistenţă psihopedagogică.
Dan Cărbunaru: „Pentru instituţiile din domeniu universitar, memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice şi de cercetare, didactică, auxiliară şi nedidactice, precum şi a funcţiilor de conducere vacante sau temporar vacante din cadrul instituţiilor de învăţământ superior. Toate posturile didactice, didactic, auxiliare şi de cercetare, vor fi scoase la concurs în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023, la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi nu implică alocaţii bugetare suplimentare, întrucât fondurile actuale stabilite prin legea bugetului de stat pentru anul în curs sunt acoperitoare. În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, pentru anul în curs, memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice vacante sau rezervate din învăţământul preuniversitar, inclusiv în centrele judeţene de resurse sau asistenţă psihopedagogică, case ale corpului didactic, cluburi sportive şcolare, palate sau cluburi ale copiilor.”
Dan Cărbunaru a mai anunţat că, la Bruxelles, Comisia Europeană a fost de acord cu alocarea a 10 miliarde de euro din bugetul actual al Uniunii Europene pentru ca executivul român să continue investiţiile în infrastructura rutieră, educaţie, sănătate şi pentru reţelele de apă şi gaze naturale. Alte 500 de milioane de euro a acceptat Comisia să acorde guvernului de la Bucureşti pentru a putea să finanţeze schemele de ajutor de stat care sunt acordate IMM-urilor şi altor categorii de beneficiari pentru a putea să facă faţă scumpirii facturilor la energie. Şi, tot astăzi, guvernul a adoptat un act normativ care acordă un ajutor financiar Republicii Moldova. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea interconectivităţii dintre România şi ţara vecină în ceea ce priveşte reţelele de gaze naturale şi de electricitate.
RADOR