Sezonierii care lucrează în străinătate trebuie să solicite contract legal de muncă
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă îi îndeamnă pe cei care vor să lucreze sezonier în alte ţări din Europa să aibă un contract legal de muncă şi să îşi cunoască drepturile, pentru a evita exploatarea prin muncă şi traficul de fiinţe umane.
06 Octombrie 2021, 08:11
Specialiştii le mai recomandă să nu accepte munca la negru, pentru că nu vor avea dreptul la pensie, şomaj sau asigurare de sănătate.
Fie că alegeţi să obţineţi o slujbă prin intermediul portalului european pentru mobilitatea forţei de muncă EURES, a firmelor private de plasare a forţei de muncă sau pe cont propriu este bine să încheiaţi un contract de muncă în formă scrisă şi să solicitaţi un exemplar al acestuia.
Angajatorul trebuie să vă pună la dispoziţie informaţii clare, a declarat Irina Perşa, şefa serviciului EURES România din cadrul ANOFM.
Irina Perşa: Să fie atent la tot ce scrie pe acest contract, să apară toate datele angajatorului, funcţia, meseria, durata angajării şi toate condiţiile de muncă. Trebuie să fie trecut acolo şi timpul de muncă, timpul de repaus, condiţii de muncă, alte condiţii specifice, ştiu eu, de climă sau de sănătate, securitate la locul de muncă. Deci toate condiţiile din contractul de muncă să le verifice şi să fie de acord cu ele. Tot acolo ar trebui să existe şi ce impozite se plătesc acolo, ce taxe şi să fie atenţi la cât sunt puşi să plătească pentru cazare, dacă li se oferă cazarea de către angajator, costurile nu pot depăşi undeva la 25% din salariu.
Dacă întâmpinaţi probleme, adresaţi-vă autorităţilor competente sau reprezentanţilor misiunilor diplomatice ale României aflate în statul de destinaţie, titreaza Radio Romania Actualitati.
Foto: pixabay