Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va continua în luna iunie
În următoare lună sunt programate noi sesiuni de finanţare în diferite regiuni ale ţării.
Articol de Claudia Ruse, 30 Mai 2023, 15:43
În perioada 6-8 iunie, se va desfăşura sesiunea pentru regiunea Nord-Vest, care cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, cu un buget de peste 240 milioane de lei.
Urmeaza in intervalul 9-13 iunie regiunea Sud-Est care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea, iar bugetul alocat se ridica la 212.400.000 de lei.
In perioada 14-16 iunie este programata Regiunea Sud Muntenia cu județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorma, cu un buget de 280.900.000 de lei.
Urmeaza apoi in intervalul 19-21 iunie Regiunea Sud Vest cu județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea si un buget alocat in valoare de 174.300.000 de lei iar in perioada 22 -26 iunie este programata Regiunea Vest si judetele le Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș cu un buget de 200.480.000 de lei.
În perioada 27-29 iunie vor avea loc înscrierile pentru unităţi de cult din toate regiunile, fiind rezervat un buget de 17.500.000 de lei.
In primele trei sesiuni de inscrieri, desfasurate in luna mai, fondurile s-au epuizat in cateva minute.
Prezent la Antena Satelor, George Garciu, specialist sisteme fotovoltaice Sun Market, a precizat ca pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie sa respecte cateva conditii.
“În primul rând să nu aveți datorii la bugetul de stat și nici la bugetul local, să aveți domiciliul din cartea de identitate la adresa unde doriți să montați panourile, să fiți proprietarul casei pe care doriți montajul panourilor, casa să nu reprezinte un sediu social sau de PFA și să fie cadastrul și intabulare făcute pentru a putea obține extrasul de carte funciara.
Este nevoie de patru documente, dintre care primul este actul de identitate, cel de-al 2-lea este extrasul de carte funciară ce se poate obține de la oficiul de cadastre sau chiar de pe internet. Mai este nevoie de un certificat de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat.
Acest document se obține de la ANAF și mai trebuie un certificat de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale. Acesta se obține de la primărie.”
Bugetul total alocat programului „Casa Verde Fotovoltaice 2023” se ridică la valoarea de 1,75 miliarde de lei.
Aceasta initiativa guvernamentala încurajează utilizarea energiei solare în gospodăriile românești.
Programul oferă o finanțare nerambursabilă în valoare de 20.000 RON pentru persoanele fizice care locuiesc la casă și îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului.
Beneficiarul trebuie sa vina si el cu o contributie de 10%, adica 2000 de lei. Aceasta finantare asigura montarea unui sistem de 3 KW, a declarat la Antena Satelor specialistul in sisteme fotovoltaice, Andrei Muscalu - fondator SunMarket.
“Suma de 20.000 lei este cofinanțare din partea statului, dar aceasta este de maxim 90% beneficiarul final fiind nevoit să vină cu o cofinanțare de minim 10% la suma de 20.000 lei. Asta ar însemna 2.000 lei pe care ar trebui să-i aibă în toamnă-iarnă, când încep efectiv înscrierile în în program și semnarea contractului cu instalator pentru suma de 20.000 lei. Majoritatea instalatorilor din studiile pe care le-am făcut noi oferă trei kilowați, dar cu o anumită calitate a materialelor. Mai există și variante în care pot se poate, nu știu, se urce la patru kilowați, la cinci kilowați, dar să scadă calitatea materialelor care se montează, dar dacă beneficiarul dorește să își instaleze el, nu știu, să zicem 10 kilowați sau șapte kilowați are posibilitatea să vină cu o cofinanțare proprie peste acești 20.000 lei, dar el tot beneficiază de cei 20.000 lei de la stat.”
În România, utilizarea panourilor fotovoltaice a câștigat o creștere semnificativă în ultimii ani deoarece țara noastră beneficiază de un climat favorabil și de o expunere ridicată la soare, ceea ce face energia solară una dintre sursele regenerabile de energie cu un potențial ridicat.
De asemenea, utilizarea panourilor fotovoltaice aduce numeroase beneficii oamenilor și, implicit, proprietăților, printre acestea se numără reducerea costurilor cu energia electrică, protecția mediului, independența energetică, creșterea valorii proprietății, durabilitate și fiabilitate, a mai precizat Andrei Muscalu.