Totul despre tichetele de creșă. Ce sunt și cine are dreptul să le primească
Tichetele de creșă sunt un sistem de sprijin financiar oferit de stat pentru părinții care au nevoie de servicii de îngrijire a copiilor de vârstă preșcolară în creșe.
Articol de Robina Cornaciu, 17 Mai 2023, 16:04
“Tichetele de cresa fac parte din categoria biletelor de valoare alaturi de tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele culturale și voucherele de vacanță si sunt reglementate de Legea 165/2018”, a declarat la Radio România Antena Satelor, consultantul fiscal Adrian Bența.
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.
Tichetele de creșă se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.
Tichetele de cresa se pot cumula cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul de insertie.
Ordinul ministrului finanțelor nr. 1121 din 10 martie 2023, specifică faptul că, pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art.33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de 600 lei.
Valoarea nominală stabilită se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 şi septembrie 2023.
Conditii de valabilitate
„Fiecare tichet de creșă este valabil numai dacă are înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta următoarele mențiuni:
a) numele și adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului de creșă;
c) interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte bunuri/servicii decat pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.
d) numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de creșă”, a conchis consultantul fiscal Adrian Bența.
Tichetele de creșă pot fi utilizate de către angajați numai la creșele sau entitățile asimilate acestora și cu care unitățile emitente au încheiate contracte de prestări de servicii.