Campanie de ajutorare a familiilor devaforizate, pentru montarea de panouri fotovoltaice
În România, țară europeană, în secolul XXI conform unei situații întocmite de ministerul Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric.
16 Iunie 2021, 10:20
Dintre acestea, 7000 se află în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici.
Sute de familii trăiesc fără să aprindă becul atunci când se întunecă, pentru ele, diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător.
O mică parte dintre aceste familii utilizează generatoare în gospodăriile în care locuiesc, însă cea mai mare parte, aflându-se la limita sărăciei, folosesc încă lămpi cu gaz și lumânări.
Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeau de energie existentă.
Astfel, cca. 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.
Pentru a acorda o speranță și acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fiu racordați la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice, Asociația Energia Inteligentă a inițiat proiectul ENERGIE PENTRU VIAȚĂ cu scopul de a instala panouri fotovoltaice pentru 5 gospodării izolate, situate in Munții Apuseni și 5 gospodării izolate situate in Munții Harghita.
Prin acest proiect se dorește atragerea finanțărilor necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice în 10 gospodării localizate în zone izolate din Munții Apuseni.
De asemenea, prin derularea acestui proiect, Asociația Energia Inteligentă vrea să crească gradul de conștientizare asupra faptului că există un număr atât de mare de gospodării fără electricitate, să mobilizeze cât mai multe companii din domeniul energiei să se alăture demersului, să atragem atenția cât mai multor oameni că există semeni ai lor care trăiesc în gospodării fără curent electric, să arăte că prin implicare putem schimba în bine viața semenilor noștri.
Proiectul se va derula în două etape:
➢ montarea de panouri fotovoltaice pentru 5 gospodării situate în zone izolate din Munții Apuseni
➢ data limita 31 iulie 2021
➢ montarea de panouri fotovoltaice pentru 5 gospodării situate în zone izolate din Munții Harghita
➢ data limita 30 septembrie 2021
*realizarea proiectului este dependentă de finanțările atrase
În prima etapă a proiectului, Asociația si-a propus să instaleze panouri fotovoltaice în 5 gospodării izolate situate în Comuna Întregalde, Munții Apuseni, toate cele 5 gospodării fiind locuite de persoane fără surse de venit.