Consilierea în carieră, o componentă importantă în evoluția tinerilor
Pentru persoanele tinere, găsirea unei direcții în viață poate fi o mare provocare. Mulți se simt copleșiți de opțiunile disponibile, se simt încurcați și nu știu cum să ia decizii importante pentru viitorul lor.
15 Martie 2023, 14:32
Acesta este motivul pentru care Scoala De valori dezvolta proiecte si programe care ii ajuta pe să își descopere abilitatile si competentele, sa-si dezvolte încrederea în propriile puteri si forte și să ia decizii informate despre viitorul lor.
Silvia Bogdan, presedinte “Scoala de Valori”, spune ca acest proces trebuie să înceapă din timp pentru a le oferi șanse egale și context favorabil tuturor copiilor, astfel vor ști să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la viitorul lor educațional și professional.
Proiectele Organizatiei includ ateliere de consiliere în carieră și orientare vocațională, care îi ajută pe copii si tineri să își descopere talentele și interesele, să își dezvolte abilitățile și să ia decizii mai înțelepte despre cariera lor viitoare.
Aceste atelierele sunt concepute să fie interactive, distractive și oferă copiilor ocazia de a explora domenii diferite și de a-și dezvolta abilitățile de a lua decizii, a mai spus Silvia Bogdan.
“Cercetând și văzând cum stau lucrurile dintr-o perspectivă mai practică, și anume faptul că sunt mulți tineri care ajung să ajungă la un liceu care nu sunt în concordanță cu dorințele lor educaționale sau ajung să ocupe o carieră care se dovedește a fi neinteresantă, pe care o abandonează sau între cele două la facultate în primul an de studiu descoperă că de fapt, facultatea aleasă nu este ceea ce și-ar fi dorit“, mai precizeaza Silvia Bogdan.
“Scoala de Valori” creeaza proiecte care ii ajute pe tineri să facă alegeri asumate, atât din perspectivă școlară, academică, cât și de carieră, iar programele pe care le deruleaza au scopul ca tinerii sa-și autoidentifice pasiunile, abilitățile, competențele și aptitudinile.
“Avand in vedere realitatea si in urma unor cercetari asupra mecanismelor care sprijină dezvoltarea competențelor necesare pieței muncii și în prezent, dar și în viitor, Scoala de Valori a creat conținuturi educaționale și abordări care să fie cât mai practice pentru tineri, astfel incat acestia sa si dea seama despre o carieră prezentă, cum evoluează aceasta în viitor, care sunt caracteristicile și nevoile pe care piața muncii le va solicita tinerilor care deocamdată învață, dar care la un moment dat vor fi în în în piața muncii. ”
Silvia Bogdan mai sustine ca “tinerii pun foarte mare accent pe pe fericire iar aceste programele ii ajuta să se îndrepte către o direcție educațională sau de carieră care să fie în concordanță cu ceea ce le face plăcere, să petreacă timp mult concentrat și de calitate, astfel încât să poată să facă alegeri personale centrate pe dorințele lor, pe modul în care vor să-și trăiască viața și mai ales sa înțeleaga cât de importantă e dezvoltarea personală, cât de important e să-și dezvolte valoarea de a fi curios, pentru a putea învăța, pentru a fi informați, pentru a nu fi manipulați informațional și pentru a ajunge să îi facă plăcere fiecare clipă din viața lui.”
Foto: pixabay