Idei pentru a ne simți confortabil în casă în sezonul rece și a reduce consumul
Creșterea prețului energiei electrice și a gazelor naturale, din ultima perioadă, îi sperie pe români și îi obligă, în același timp, să ia măsuri pentru a reduce consumul și implicit pentru a scădea costurile cu întreținerea locuinței.
07 Octombrie 2022, 13:20
Pe langa gesturile simple, la indemana oricui, exista si alte metode care ne ajuta sa facem economie.
Important este ca fiecare dintre noi să conștientizeze cum este construita locuința, care sunt consumurile efective și să acționam punctual acolo unde-i cel mai ușor, fără a investi o sumă considerabilă, a precizat specialistul Misiunea Casa, ing. Viorel Stanculescu, pentru Antena Satelor.
Acesta a adaugat ca fiecare trebuie să-și identifice punctele vulnerabile ale locuintei, ce deficiențe sau ce plusuri are casa și cu efortul minim de timp și de bani să intervina acolo unde este cazul, fie ca vorbim despre izolare termica, schimbare tamplarie, montare de robineti termostatati sau folosirea eficienta a aparaturii electrocasnice.
O atentie sporita trebuie sa acordam instalatiei de incalzire pe care o putem adapta astfel incat sa putem controla in mod diferit temperatura in camere. Montarea de robineti termostati pe calorifere ne poate ajuta sa controlam local caldura, a mai spus Viorel Stanculescu.
“Montând un robinete termostat pe calorifer, putem regla o temperatură de la 6 grade până la 25,28 de grade evident. Fiindcă există acest balanță temperatură-umiditate, sub niciun ca nu poti să ai o temperatură într-o casă în care locuiește zi de zi sub 21 de grade din punctul meu de vedere, cu atat mai mult in zona bailor. 20 - 23 de grade este o temperatură decenta, corelat umiditate de 30 - 50 %. Acestea sunt condițiile pentru ca și locuința să funcționeze cum trebuie si sa ne asigure un confort”.
Pe de alta parte, trebuie sa avem in vedere si reducerea temperaturii de prepare a apei calde, la 40 de grade, a mai spus inginerul Viorel Stanculescu.
Foto: pixabay