Procedură schimbată în cazul cardurilor de energie. Cum se poate solicita ajutorul
Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Poșta Română au încheiat un Protocol pentru compensarea sumelor aferente lemnului de foc.
Articol de Antena Satelor, 25 Ianuarie 2024, 19:20
Astfel locuitorii din mediul rural care beneficiază de carduri de energie pentru plata lemnelor de foc, nu vor mai încasa (contravaloarea lemnelor de foc) numerarul de la Oficiile Poștale.
Procedura s-a schimbat în urma protocolului încheiat săptămâna aceasta.
Cetatenii vor solicita cantitatea de lemn Ocolului Silvic, care le va intocmi o factura, cu care beneficiarul ajutorului va ajunge la Posta Romana, ulterior aceasta va vira in contul ROMSILVA, prin ordin de plata, pretul lemnului de foc , scris in factura.
Doar dupa confirmarea platii se va putea intra in posesia lemnului de foc.
"Din câte știu, suma maximă ca ne poate fi pe pe cardul de energie este 1.400 lei. Dacă, bineînțeles, această sumă nu a fost deja utilizată pentru plata altor tipuri de energie, energie electrică sau termică sau alte facturi emise de alți furnizori. Ca să fie sigur cât mai există pe card disponibil pe cardul de energie, fiecare beneficiar poate să verifice acest sold pe site-ul oficial al Poștei Române www.posta-romana.ro. Este acolo o rubrică, compensare energie și în baza informațiilor solicitate de formular, adică codul numeric personal și codul cardului, poate afla cât are disponibil pe cardul de energie", a declarat la Radio Antena Satelor, Bogdan Boghianu - sef Birou Exploatarea si Valorificarea lemnului din ROMSILVA.
Acesta spune ca nu este obligatoriu ca beneficiarii cardului de energie sa se adreseze doar Regiei Nationale Romsilva, pentru lemn de foc.
"La Romsilva nu sunt probleme cu asigurarea lemnului de foc pentru populație. La momentul actual avem peste 340.000m³ de lemn în stoc, în depozite permanente și temporare, care pot fi livrat către populație. Să nu înțeleagă beneficiarii de sprijin că este obligatoriu, în baza protocolului, să se adreseze doar ocoalelor silvice din structura regiei. Ei pot să o să opteze și pentru alți operatori economici care comercializează lemn de foc, sau către alte ocoale silvice privat. Urmează a fi modificate prevederile ordonanței 166 pe 2022, în sensul că se va reveni la posibilitatea de ridicare numerar a sumelor care au fost folosite pentru achiziționarea de lemn de foc. Depinde cum dorește să opteze cetățeanul, dacă dispune de sumele de bani și vrea să achiziționeze lemnul acum, foarte repede și nu vrea să mai aștepte ca să nu mai treacă prin procedurile de mandat ș.a.m.d. Poate să achite el și apoi să meargă la poștă să să-și ridice banii", mai spune Bogdan Boghianu.