Resursele regenerabile, soluția pentru reducerea facturii la electricitate și gaze
Creșterea prețului energiei din ultimii ani ne determina pe mulți dintre noi să luăm în calcul soluțiile de producere a ei din surse regenerabile, care nu se epuizează și nu poluează.
Articol de Claudia Ruse, 25 Martie 2023, 21:55
Acest lucru a devenit posibil datorită sistemelor care folosesc resursele alternative regenerabile, care acum sunt accesibile multora dintre noi, iar achiziționarea unor astfel de soluții este subvenționată de către stat.
In felul acesta oamenii obtin independenta energetica, iar surplusul il vand in retea.
Prin aceste sisteme de panouri fotovoltaice, energia de la soare este convertită în energie electrică.
In acest moment sunt peste 40.000 de prosumatori in Romania, care si-au monetat aceste sisteme atat cu bani de la stat prin Programul Casa Verde, cat si cu resurse proprii, a precizat Dalia Stoian, project director Soluții Sustenabile EFdeN, pentru Antena Satelor.
“Asta asta fac ele printr-un proces chimic, dar deși sună complicat, e chiar foarte, foarte simplu. Adică deja sunt și kit-uri pe care le poți achiziționa și instalatorii ți le montează. Montarea de fapt a panourilor fotovoltaice pe o casă durează foarte puțin, una sau chiar maxim două zile, pentru că în principiu nu este o chestie atât de de complicată. Mai mult dureaza obținerea avizelor, dar si acest process poate fi scurtat daca apelam la un instalator autorizat“, mai spune Dalia Stoian.
In ceea ce priveste montarea acestor panouri fotovoltaice, ele trebuie sa fie expuse catre soare, pentru a da randamentul maxim.
Orientarea este o componentă importantă atunci când montezi panourile fotovoltaice.
"Dacă le montezi pe acoperiș, ești condiționat de cum este acesta, orientarea lui și unghiul care se află față de plan. Cazul ideal este orientarea către sud, pentru ca are cea mai mare durată de expunere la la soare, el trece prin fața panoului toată ziua. In România dacă montezi fix pentru întreg anul, unghiul ideal este la 34° spre exemplu, pentru un sistem fotovoltaic de trei kilowați. In cazul ideal produce peste 3,7 megawați-oră, adică 3700 de kilowați-oră. Dacă montezi un pic diferit ca unghi mai scad câteva sute de de wați-oră. Nu este o diferență majoră, dar poate poate se simtă dacă ești la la limită cu cu consumul. Orientarea est-vest a pornit mai degrabă din parcurile fotovoltaice, unde ai un spațiu limitat și ca să acoperi cât mai mare suprafață, le montezi st vest și practic vin unele într-altele, dacă pot să zic așa, și nu se umbresc unele pe altele, pentru că dacă le pui doar într-o singură orientare trebuie să lași spațiu între rânduri ca să nu se umbrească unele pe el altele“, mai explica Dalia Stoian, project director Soluții Sustenabile EFdeN.
Orientarea est-vest se preteaza pentru parcuri fotovoltaice sau pe clădiri foarte mari, industriale sau comerciale, care la fel vor să maximizeze spațiul pe care îl au pe acoperiș.
Necesarul la o casă este mai mic, trei kilowați sunt suficienti.
Prosumatorul este un mic producător de energie electrică din resurse regenerabile, care poate să injecteze în rețea energia pe care o produce surplus și să fie remunerat, insa, de-a lungul timpului s-a schimbat metoda prin care ești remuneratat, a amintit Dalian Stoian.
Pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa afle informatii despre folosirea soarelui pentru a produce energie electrica, EfdeN a lansat o hartă a prosumatorilor, care se găsește pe pe site-ul energiata.org, unde au început să se înscrie instalatorii.
Pe aceasta platforma mai exista si un forum, precum si ghidul prosumatorului actualizat.
Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, destinată persoanelor fizice, ar putea fi deschisă la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii aprilie, a anuntat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
Acesta a spus ca bugetul aprobat de Guvern pentru Administraţia Fondului pentru Mediu, vizează si programul pentru fotovoltaice pentru cetăţeni, care este cel mai aşteptat.
In acest caz s-a aprobat un buget de peste două miliarde de lei. Oficialul se aşteptă ca la rectificarea din vară să se completeze acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei.
Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare.
Bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta a fost deschisa posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, de exemplu entităţi care oferă servicii sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative.