România a pierdut două locuri în clasamentul mondial privind siguranţa copilăriei
Mai mult de jumătate dintre copiii din întreaga lume - peste 1,2 miliarde - trăieşte sub ameninţarea conflictelor militare, a sărăciei extreme sau a discriminării.
31 Mai 2018, 19:30
Aceasta din urma se manifestă în special împotriva fetelor, arată datele ultimului raport global al organizaţiei internaţionale Save the Children.
România ocupă locul 54 din 175 de ţări monitorizate, în ceea ce priveşte securitatea copilăriei, cu o rată a abandonului şcolar în creştere, care accentuează vulnerabilitatea copiilor: 13,9 faţă de 12,1, anul trecut.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, raportul intitulat sugestiv Multiplele chipuri ale excluziunii arată cum cele trei fenomene cheie (războiul, sărăcia extremă şi discriminarea) sunt responsabile de privarea copiilor de copilărie, în întreaga lume.
Această a doua ediţie a raportului măsoară siguranţa copilăriei în 175 de ţări, surprinzând statele unde copilăria este cea mai ameninţată din cauza sănătăţii precare, a malnutriţiei, a excluziunii educaţionale, a exploatării copilului prin muncă şi a unor fenomene grave, cum sunt violenţa extremă, căsătoria timpurie şi naşterea în adolescenţă.
România ocupă locul 54 din 175 în raport, faţă de locul 52 în anul precedent , la egalitate cu Mauritius şi sub ţări ca Bulgaria ori Tunisia (locul 48), Kazahstan (45), Ucraina (43), China (40) şi Belarus (35). Domeniile de analiză au fost următoarele şapte: rata mortalităţii infantile, malnutriţia copiilor, neparticiparea şcolară, exploatarea prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescenţă şi violenţa extremă asupra copilului.
Pentru capitolele malnutriţie şi exploatării muncii copilului, nu sunt date despre România, acestea nefiind transmise de către autorităţi, în anii anteriori.
Primul loc, în respectarea dreptului la copilărie, este ocupat de Slovenia şi Singapore, urmate de Norvegia, Suedia şi Finlanda.
Pentru al doilea an consecutiv, opt ţări din Africa de Vest şi Centrală se află pe ultimele poziţii ale clasamentului, cu Nigerul pe ultimul loc.