Zeci de mii de copii rămaşi acasă în urma plecării părinţilor în străinătate
Numărul copiilor rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate depăşeşte cu mult suta de mii, a afirmat avocatul Poporului, Renate Weber.
10 Decembrie 2021, 11:44
Aceasta a propus o debirocratizare a sistemului serviciilor sociale, prin adoptarea unei legislaţii 'flexibile' şi profesionalizarea resurselor umane.
'Astăzi, în mod oficial, se vorbeşte de circa 75.000 de copii care au rămas acasă în urma plecării părinţilor. În realitate, numărul acesta nu este cel real, pentru că nu sunt niciodată avuţi în vedere copiii între 0 şi 6 ani, copiii care abandonează şcoala şi cred că suntem îndreptăţiţi să spunem că, probabil, numărul copiilor depăşeşte cu mult suta de mii, dar nu ştim care este acel număr şi cred că aşa ceva este îngrozitor, pentru că noi nu vorbim despre un sistem bine pus la punct care, la un moment dat, scapă din varii motive unul, doi, zece copii. Noi vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui', a subliniat Weber.
Ea a arătat că aceşti copii 'de foarte multe ori sunt victime ale unor abuzuri fizice, sexuale', situaţia fiind 'de maximă gravitate', deşi 'România are în Constituţie că e stat social'.
Renate Weber a prezentat un studiu privind copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, realizat din datele culese la nivel naţional, începând cu sfârşitul anului trecut şi până în iunie 2021, în scopul identificării, pe de o parte, a numărului real de copii care au nevoie de intervenţie şi monitorizare din partea statului, iar pe de altă parte, pentru evidenţierea carenţelor sistemului, a lacunelor legislative şi a potenţialelor soluţii.
Potrivit documentului, părinţii omit să notifice autorităţilor intenţia lor de a pleca la muncă în afara ţării, lipsesc datele statistice care să reflecte numărul real al copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, resursele umane reprezentând o problemă în sistemul de asistenţă socială, pe lângă carenţele de ordin financiar şi lipsa unor politici publice sociale.
Foto: pixabay