Cultivatori de bostani din Mureş au revigorat remediile populare pentru numeroase afecţiuni
O familie din Pănet, judeţul Mureş, specializată în cultivarea bostanilor, a revigorat remediile populare pentru zeci de afecţiuni, începând cu insomnia, întărirea sistemului imunitar, slăbit, reumatism, boli cardiovasculare, prostată şi multe altele, fiind dovedit faptul că dovlecii conţin o gamă largă de vitamine şi sunt bogaţi în proteine, fibre şi acizi graşi esenţiali.
16 Octombrie 2023, 13:56
Cultivatorii de bostani susţin că dovleacul este o legumă complexă, fiind indicată şi în anemii, oboseală cronică, insomnie, depresie, nervozitate şi anxietate, având efect antiinflamator, calmant şi tonic, calmează migrenele, îmbunătăţeşte memoria, având un conţinut ridicat de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, T), zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan, fier, luteină şi beta-caroten, potrivit Agerpres.
În plus, această legumă-minune, cum o denumesc cultivatorii, previne depunerea grăsimilor, stimulează activitatea rinichilor, reglează glicemia şi ţine colesterolul sub control, consumul regulat de produse din bostan putând preveni diabetul şi îmbunătăţi circulaţia sangvină.
De altfel, seminţele de dovleac au fost folosite în trecut pentru eliminarea paraziţilor intestinali, calmarea durerilor menstruale şi a efectelor nedorite ale menopauzei, dar şi ca produse cosmetice naturale, pentru prevenirea îmbătrânirii pielii.
Cât despre făina din seminţe de dovleac, cultivatorii spun că este recomandată în special persoanelor care sunt alergice la gluten, se poate folosi la produsele de patiserie sau în amestec cu iaurt.
În ce priveşte reţetele culinare, cultivatorul ne spune că dovleacul poate fi consumat crud, fiert, la cuptor, pe grătar, poate fi o garnitură gustoasă, o supă-cremă sau un piure.