10 alimente care ajută digestia
Felul în care ne simţim în fiecare zi depinde în cea mai mare măsură de ceea ce mâncăm. O digestie uşoară nu înseamnă numai un proces fiziologic, ci este importantă pentru absorbţia nutriţională, sistemul imunitar şi hormonal. De aceea, dacă avem grijă de digestie, avem grijă şi de starea generală de sănătate. Astfel, alimentele care au un conţinut bogat de magneziu şi potasiu îmbunătăţesc foarte mult digestia. Iată ce alimente ar trebui să consumi pentru a-ţi îmbunătăţi digestia:
15 Mai 2015, 10:50
1. Cereale integrale
Cerealele integrale, orezul brun, pastele, seminţele şi grâul, dar şi ovăzul stimulează digestia. De pildă, femeile au nevoie de cel puţin 25 de grame de fibre pe zi, iar porţia de cereale integrale consumată la micul dejun asigură peste cinci grame de fibre.
2. Cartofi dulci
Copţi în coajă, aceştia sunt o sursă importantă de fibre, carbohidraţi, mangan, vitamina B6 şi vitamina C. Cartofii dulci sunt excelenţi pentru persoanele care au probleme cu digestia, atunci când sunt consumaţi copţi, fierţi în apă sau la abur, însă niciodată prăjiţi.
3. Sfecla roşie
Este o legumă bogată în fibre, potasiu şi magneziu, care stimulează digestia. Poţi să o consumi sub formă de salată, în timpul sau la sfârşitul mesei.
4. Avocado
La fel ca sfecla roşie, avocado are un conţinut bogat de fibre, dar şi de grăsimi sănătoase, care ajută foarte mult procesul de digestie. Avocado se poate consuma pe post de gustare între mese sau imediat după ce ai servit masa.
5.. Ceaiul
Există şi ceaiuri care îmbunătăţesc digestia. Printre acestea se regăsesc ceaiul verde, ceaiul de susan, de mentă, muşeţel, mărar sau cruşin, dar şi ceaiul de coada şoricelului. Aşadar, consumă o ceaşcă din aceste ceaiuri, după fiecare masă. Evită însă îndulcirea lui cu zahăr, cea mai indicată fiind mierea.
6. Lămâia
Este foarte bine ca după fiecare masă să bei un pahar cu apă în care să adaugi sucul proaspăt al unei jumătăţi de lămâie. Sucul de lămâie îmbunătăţeşte digestia şi reduce aciditatea din stomac. Şi băuturile calde, infuziile de chimen dulce, ghimbir sau mentă sunt suplimente alimentare excelente pentru îmbunătăţirea digestiei. Acestea pot fi savurate în timpul mesei sau după masă.
7. Ananasul
Ananasul este foarte bun pentru stimularea digestiei, astfel că medicii ne recomandă să consumăm câteva felii de ananas după fiecare masă. Şi kiwi are aceeaşi acţiune. Aceste fructe conţin anumite enzime care sunt eliberate în organism şi uşurează în acest fel digestia. E foarte bine să le incluzi în alimentaţia zilnică sau să le consumi ca mici gustări între mese. Poţi consuma şi alte fructe bogate în fibre, precum mere, pere, căpşune sau banane.
8. Legumele
Roşiile, broccoli sau spanacul sunt legumele cele mai bogate în fibre. Şi supele de legume sunt foarte bune pentru o digestie uşoară. Aşadar, include-le în alimentaţia ta zilnică.
9. Iaurtul
Iaurtul este o sursă excelentă de probiotice şi bacterii vii de care avem nevoie pentru că îmbunătăţeşte digestia. El previne apariţia constipaţiei, a diareei şi balonarea.
10. Apa
Este cel mai important element care asigură o digestie uşoară. Aşadar, trebuie să bem zilnic opt sau zece pahare de apă pentru a ne menţine corpul hidratat şi pentru a avea un tranzit mai uşor al alimentelor.
5 sfaturi pentru prevenirea indigestiei
1. Mănâncă puţin şi des. Dacă nu mănânci o perioadă mai mare de timp, apare aciditatea la nivelul stomacului, care provoacă senzaţia de arsură. Aşadar, gustările la două sau la trei ore nu trebuie să lipsească, deoarece ne ajută să prevenim hiperaciditatea.
2. Evită consumul de alimente fast-food, alimente prăjite sau foarte picante, precum şi a băuturilor gazoase, ceaiului negru sau cafelei. Uită şi de mezelurile şi conservele din magazine, deoarece conţin aditivi alimentari care le fac indigeste şi lipsite de valoare nutritivă. Mai mult, aceste alimente măresc şi aciditatea.
3. Mestecă foarte bine mâncarea şi evită mâncatul în exces. Totodată, abţine-te de la fumat şi consumul de alcool.
4. Renunţă şi la produsele de patiserie cu umpluturi de carne, ruladă din aluat cu umplutură de carne, care sunt foarte greu de digerat şi au şi multe calorii.
5. Leguminoasele, precum fasolea, mazărea, lintea sau năutul sunt excelente resurse de fibre, însă atenţie, acestea trebuie consumate în cantităţi moderate, deoarece consumate în exces pot provoca balonări.