12+1 bombe calorice gata să explodeze în farfurie. Ce alimente trebuie să mâncăm cu moderație
Ne plac, sunt gustoase sau dau savoare mâncării, dar sunt adevărate pericole care ne pândesc... din farfurie. Principalul defect al acestor alimente este că sunt pline de calorii, ca și de carbohidrați, grăsimi și alte elemente nutritive care, asimilate în cantitate moderată sunt benefice organismului, dar dacă ai trecut de limită ești prima și cea mai importantă victimă a lor. Iată care sunt acele alimente pe care trebuie să le consumăm întotdeauna cu moderație (dacă nu ne simțim în stare să renunțăm definitiv la ele).
09 Iunie 2015, 06:42
1. Brânzeturile procesate
Acestea conţin în general peste 40% grăsime, iar unele sortimente au şi foarte multă sare. În această categorie sunt incluse brânza topită, caşcavalul sau brânza de burduf.
2. Mezelurile procesate
Fereşte-te de orice produs din categoria mezeluri - şuncă, salam, cârnaţi, crenwurşti - deoarece conţin extrem de multe grăsimi.
3. Untul şi margarina
Şi aceste două produse conţin multe grăsimi şi implicit multe calorii. Cel mai bine ar fi ca aceste alimente să nu facă parte din alimentaţia ta, să uiţi pur şi simplu că există sau să le consumi foarte rar.
4. Laptele integral şi iaurturile cu fructe
Laptele cu procent mare de grăsimi este inamicul siluetei, la fel şi iaurturile cu fructe care conţin mult zahăr sau îndulcitori periculoşi. Mănâncă mai bine iaurt simplu şi fructe separat.
5. Pâinea albă (și nu numai ea)
Nu doar pâinea de culoare albă este periculoasă. Verifică foarte atent etichetele, pentru că de cele mai multe ori pâinea aşa-zis „neagră” are foarte multă făină albă sau pur şi simplu un colorant sintetic, „caramel”.
6. Pizza
Pizza gătită după reţete italiene este foarte sănătoasă şi cu puţine calorii, însă pizza comercializată în marile magazine este plină de calorii. Magazinele fast-food au înlocuit ingredientele proaspete cu unele ce conţin conservanţi, rezultând astfel o pizza foarte bogată în calorii şi substanţe toxice pentru organism.
7. Produsele de patiserie
Multe persoane s-au obişnuit să consume produse de patiserie. Dar pateurile au foarte multe calorii, aproximativ 300 kcal/100 grame, iar ca valoare nutritivă conţin numai glucide şi grăsimi. În plus, consumând în mod constant produse de patiserie, în timp vei avea o lipsă de vitamine şi minerale în organism.
8. Produsele fast-food
Hamburgerul, şaorma, hot-dogul sau cartofii prăjiţi, într-un cuvânt produsele fast-food, sunt adevărate bombe calorice. Acestea au un conţinut mare de grăsimi şi carbohidraţi rapizi, cu densitate calorică mare. Consumate foarte des, aceste alimente au drept consecinţă supraponderalitatea şi apoi obezitatea.
9. Supele instant
Supa preparată acasă, cu multe legume, zarzavaturi şi carne slabă, este excelentă pentru o alimentaţie sănătoasă. Din lipsă de timp, însă, mulţi „apelează” la supa instant, mult mai uşor de preparat, dar deloc sănătoasă. Aceasta conţine un număr mare de grăsimi periculoase, conservanţi artificiali şi foarte multă sare, extrem de periculoasă pemtru organism.
10. Popcornul
Floricelele de porumb preparate acasă sunt mai sănătoase deoarece au puţine calorii dacă sunt preparate în ulei puţin şi cu puţină sare. În schimb, popcornul din magazine conţine zahăr, sare şi grăsimi care triplează numărul de calorii.
11. Sucurile dulci
Nu doar anumite alimente conţin foarte multe calorii, ci şi unele băuturi răcoritoare. Aşadar, evită pe cât posibil să bei sucuri dulci, care conţin foarte mult zahăr. Pentru a nu acumula kilograme în plus, axează-te pe sucuri naturale 100% sau pur şi simplu pe apă plată. Şi ceaiurile îmbuteliate din magazine sunt „pline” de zahăr. Astfel, o sticlă de 500 ml are aproximativ 400 de kcalorii, la fel ca un suc obişnuit. Chiar dacă vei bea o sticlă de ceai îmbuteliat pe parcursul unei zile întregi, caloriile se depun la fel ca şi când îl bei dintr-o dată.
12. Berea
O bere conţine foarte multe calorii, aproximativ cât o pâine la o masă, iar cocktail-urile din băuturi alcoolice sunt adevărate bombe calorice pentru organism.
13. Frişca instant pentru cafea
Deşi se pune foarte puţină frişcă instant în cafea, de fapt, acele linguriţe pe care le bei pe timpul zilei adaugă aproximativ 200 de calorii la aportul zilnic, ca şi grăsime, echivalentul unei bucăţi destul de mari de unt.
P.S. Chiar dacă nu i-am inclus în această listă, e de la sine înțeles că și cartofii prăjiți îngrașă, fiind considerați printre cele mai nesănătoase alimente.